Публикация

Пациентът трябва да се научи да контролира диабета

Трябва да знае как да се храни, какъв режим да спазва, какви физически натоварвания и активност да провежда, как да си инжектира инсулина, как да приема таблетките, как да си мери кръвната захар, как да се грижи за краката си


Разговаряме с доц. Цветелина Танкова от Клиниката по диабетология на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „ Академик Иван Пенчев”, София.

Д-р Танкова, в едно интервю казвате, че съвременната медицина е постигнала пълен контрол над заболяването диабет, но най-важното е самите пациенти да упражняват самоконтрол. Кое е разковничето за успеха на тяхното лечение? 

Захарният диабет е заболяване за цял живот, така че пациентите трябва да го контролират и самоконтролират в своето всекидневие. Когато назначим определен терапевтичен подход на даден пациент, освен физическата активност, хранителния режим, медикаментите - инсулин или таблетки, включваме като задължителен елемент и обучение. Целта е те да придобият определени знания и умения за своето заболяване, да могат да го контролират и самоконтролират и да живеят съвсем нормален живот с диабета и въпреки него.

Какво е контрол и какво е самоконтрол?
Контролът на захарния диабет е нещо, към което се стремим и ние, и пациентите. Преди години се смяташе, че това включва предимно нивото на кръвната захар с определен терапевтичен режим. Оказа се, че проблемът не е само повишената кръвна захар, а и повишеното артериално налягане, повишеното ниво на липидите, телесното тегло. Т.е. не само контрол на кръвната захар, а и на всички съпътстващи допълнителни рискови фактори, които увеличават сърдечно-съдовия риск.

Когато говорим за самоконтрол, това означава как пациентът да контролира сам заболяването си. Трябва да знае как да се храни, какъв режим да спазва, какви физически натоварвания и активност да провежда, как да си инжектира инсулина, как да приема таблетките, как да си мери кръвната захар, как да се грижи за краката си, тъй като диабетът може да засегне стъпалото и различни тъкани и органи в организма, как да контролира проблеми свързани със зрението, кога да отиде на лекар, кога да се консултира и с други специалисти.

Какви са основните правила при изграждането на хранителния режим при хората със захарен диабет?

Хранителният режим е твърде свободен. Те могат да консумират практически почти всичко, но с уговорката, че трябва все пак да се обръща внимание по-скоро на количеството на храните, които се приемат. Пациентът с диабет трябва да се храни 4-5 пъти през деня, да има основни хранения – закуска, обяд, вечеря и междинни хранения между закуската обеда и вечерята. Повече от половината от храната на пациента трябва да съдържа въглехидрати – хляб, плодове, зърнени храни, картофи, ориз, леща, боб, грах, да се ограничават мазнините, пържени, панирани храни, колбаси, богати на мазнини и сол, млечни продукти, които също са много богати на мазнини.

Става въпрос за едно сериозно усложнение на захарния диабет – диабетното стъпало. 

Невропатията е усложнение на диабета, а невропатното диабетно стъпало е усложнение на диабетната невропатия. При диабетна невропатия, когато пациентите не усещат болка, натиск, допир е възможно да се наранят и да възникне язва на стъпалото, така наречената невропатна язва, която може да се инфектира и да се стигне до ампутация на крайник.

Коментари