Публикация

Освободете се от стреса и ще изглеждате по-млади


Неоспорим факт е, че остаряването засяга целия организъм. Ще припомним, че освен зрението, отслабват обонятелните и вкусовите възприятия както и функциите на вътрешните органи, здравината на костите, пъргавината на умствените реакции, услужливостта на паметта и т.н. Парадоксалното е, че истински ни тревожат само външните изяви на процеса. А, както твърди френският философ Монтен, старостта води до появата на повече бръчки в мозъка, отколкото по лицето.
Едно е ясно, спокойният, уверен и мощен дух се съпътства от по-младежко излъчване.

Несигурността, липсата на жизнени импулси и затвореността водят само до противното. За съжаление всички познаваме по някого, който вечно се оплаква, ненавижда шефа си, отегчава се от работата, няма приятели и по цял ден тъне в черни мисли. Естествено е, че такива индивиди боледуват много по-често както физически, така и психически.

 

Всъщност, една такава мрачна натура може да бъде също толкова "отровна", колкото алкохола, цигарите и дори наркотиците – за себе си и за околните.
Истината е, че всеки един от нас някога се изправя пред нещастието да загуби близък човек, пари, работа, любов. Необходимо е, обаче, в тежки мигове да се освободи клапанът.

Не е срамно в такава ситуация човек да се наплаче, да излее мъката си, възмущението си и да се освободи от стреса. Защото този, който взема мерки против стреса, се противопоставя и на остаряването. Човек чисто и просто трябва да се научи да се отпуска, да почива при всяка отдала му се възможност, редовно да спортува и с помощта на масаж, медитация или други способи да търси и постига вътрешното си равновесие и душевен мир, с една дума – да прави така, че да му е добре.

Коментари