Публикация

Гроздето – първата антиейджинг звезда


Ако някой фармацевт беше открил резвератрола, който се съдържа в големи количества в червеното вино, щеше да получи Нобелова награда.

Когато си мисли за грозде, човек най-често се сеща първо за виното, но самият плод е извор на младост и елексир за красота. Гроздето е източник на енергия и служи като защитен щит за организма. Подобно на маслиненото дърво лозата е едно от най-старите културни растения. Плодове като касис, грозде, ягода, малина съдържат полифеноли, начело с резвератрола.

Той забавя продължително процеса на състаряване -
постижение, което постоянно се потвърждава научно. Резвератролът се намира в големи количества в кожата на плода и предпазва от коронарни заболявания.

 Той съдържа естроген и е един от най-силните антиоксиданти в организма. Освен това предпазва от калциране на съдовете и други дегенерационни процеси. Дори самите семки на гроздето са полезни. Те стимулират храносмилането и са богати на здравословни мазнини, мастни киселини и линолова киселина. Червените гроздовидни плодове подсилват кръвообращението, а белите – дихателните пътища. Високият дял на гроздова захар действа като бърз източник на енергия.

Разбира се, всички гроздовидни плодове съдържат полифеноли и имат антиоксидантни свойства. Техните вторично придобити вещества могат да попречат или да забавят растежа на раковите клетки. Освен това съдържат киселини, които действат в червата и активират ензими, имащи детоксично действие, и предпазват организма от навлизането на канцерогенни вещества.

Френският парадокс

Проучвания показват, че въпреки че се хранят обилно, в сравнение с други народи, французите са относително здрави и имат най-ниските стойности на смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания в Европа.

Едно от обясненията за това се основава на редовната консумация на червено вино. В началото на 90-те години двамата френски учени Рено и Лоржерил откриват здравословното влияние на виното. Това важи предимно за червеното вино, при чието производство се използва целия грозд, заедно с обвивките на зърната. Неговите феноли имат антиоксидантно действие, подобряват снабдяването на мозъка с кислород и забавят процеса на стареене на организма.

Тайната на концентрацията на резвератрола е скрита в смачканото грозде. В една бутилка червено вино се съдържат феноли колкото в 4-5 кг. грозде.


Фенолите се добиват от обвивките на плода при ферментация - затова червеното вино съдържа много повече феноли в сравнение с гроздето и бялото вино. При бялото ферментацията не е в основата на производството. 

Всеизвестно е, че дозата прави отровата, но разумната употреба на червеното вино води до преоткриване на ролята му като антиейджинг лекарство.

Препоръчителната дневна доза за жени е 0.8 л и за мъже – 0.4 л. Изследвания показват, че при групи, които приемат умерено количество червено вино всеки ден, се наблюдава 35% по-нисък риск от сърдечен инфаркт.

Ако човек консумира същото количество алкохол под формата на бира, този процент спада на 20.

 При мъже на възраст между 55 и 64 г. виното има доста позитивен ефект, тъй като в тази възраст сърдечните инфаркти са най-чести.

Коментари