Публикация

Новото кулинарно изкуство с червено вино

Вещества, които гарантират оцеляването на растенията, могат да се използват успешно при борбата срещу болести и вируси.


Всяко намаляване на приема на калории действа здравословно и облекчава храносмилането.

Ограничаването на калориите активира известен ензимен механизъм, който забавя процеса на генетична репликация. По този начин гени, които участват в процеса на стареене, заспиват умерен зимен сън и процесът се забавя.

Такава роля играят вторичните растителни вещества като резвератрол и ликопин. Тези техни свойства се проявяват например ако при готвене се използва голямо количество червено вино или пък доматено пюре.


Бихме могли да подчертаем и че освен насладата от умерената консумация на вино, новото кулинарно изкуство с бързи и лесни за приготвяне ястия се базира на т.нар. редукции, които са обогатени с термоустойчиви антиейджинг субстанции. Новата кухня ни напомня бабината печка, на която яденето дълго къкри на слабия огън. Но за да може да набавим всички класически витамини, се препоръчва комбинацията от редукции и зеленчуци.

Фитоалексини – андроалексини
(phyto = растение, lexos = защита, andros = човек)

Защитните вещества на растенията са истински антиейджинг субстанции! Намират се най-често на повърхността, в кожата на плода. Колкото по-голяма е тази повърхност, толкова по-концентрирани са тези вещества. Те са най-многобройни в тази част, защото там предпазват растението от инфекции, бактерии, гъби, изгладнели животни, както и от химични и физични влияния (например УВ-лъчи).

Колкото по-екстремни са климатичните условия, толкова повече антиейджинг вещества произвеждат растенията! Отледаните на слънце домати съдържат много повече ликопин, отколкото тези в парниците, а пък вината от слънчево Чили са едни от най-здравословните.

Да вземем например най-голямата разлика между нощта и деня – тя е рано сутрин, когато се появява росата, носеща със себе си опасност от плесен. На това предизвикателство растенията отговарят с високо производство на защитни вещества. Това се случва и със зехтина.

Южноиталиански маслинени сортове като „Коратина”, които трябва да издържат екстремни горещини, са източник на повече полифеноли. Решаващо е и времето за събиране на реколтата. Колкото по-зелени се берат маслините, толкова повече полифеноли съдържа зехтинът.

Антиейджинг медицината използва защитните вещества на растенията за здравето на човека. Вещества, които гарантират преживяването на растението могат да се използват успешно при борбата срещу болести и вируси.

При човека фитоалексините се превръщат в андроалексини и също служат за предпазване от болести. Важна субстанция е ликопинът, който се съдържа предимно в доматите.

Колкото повече ликопин имаме в кожата, толкова по-защитени сме от УВ-лъчи и от слънчево изгаряне.


Откъси от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” на виенския проф. д-р Маркус Метка, гинеколог, и майстор-готвача Томас Валкенщайнер.

Коментари