Публикация

Винотерапията прави кожата по-еластична

Лекарите предписвали лечение с вино много преди да се появят медицинските препарати.


Древните гърци вярвали, че виното е кръвта на Дионис.  Луи Пастьор твърди, че виното е най-здравословната и хигиенична напитка.

 Виното съдържа 20 аминокиселини и 350 химически съединения. А таблицата на Менделеев е представена с елементи, които имат жизнено важно значение за човека.

През 1994 г. учените открили в листата на гроздето, семките и люспите полифеноли, които притежават уникалната способност да свързнат свободните радикали, образуващи се в организма под вредното действие на околната среда.

Те се смятат и за основната причина за стареенето на организма и възникването на сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. Лекарите предписвали лечение с вино много преди да се появят медицинските препарати.

Днес специалистите са убедени, че всички компоненти на лозата може да се считат за еликсир на младостта, красотата и, естествено, източник на необикновено удоволствие.

Лечението с вино се практикува от 2000 години,
но в наше време оздравителната и козметична система са обединени под названието винотерапия.

Тя се основава на компреси и вани с добавки на смлени люспи от грозде, извлеци и масла от семките. Те са известни с редица полезни лечебни свойства: укрепват кръвоносната система, активизират кръвообращението и др. Един курс на винотерапия може да намали стреса, да се справи с безсънието, наднорменото тегло, целулита и авитаминозата, почиства и подобрява тонуса и еластичността на кожата, нормализира дейността на черния дроб и бъбреците, снижава болестния синдром при артрит и ревматизъм, пречиства и подобрява работата на стамаха, повишава имунитета.

Диетата с грозде става все по-популярна,
но на места се практикува и доста екзотичният начин на лечение, наречен гроздобер. Оказва се, че събирайки плодовете на лозата, човек бързо може да се избави от стреса и да повиши тонуса на целия си организъм.


Жените, пробвали винотерапия за подмладяване на кожата, твърдят, че ефектът е невероятен. Шампанското, добавено във ваната, остранява депресивните състояния и тонизира организма.

СПА-процедурите с всякакви винени маски и масажи, определена диета и някоя и друга чаша вино, имат изумително благотворно въздействие на целия организъм.

Коментари