Публикация

Кучешката тения е все така актуална

Изследванията показват, че над 50 на сто от бездомните кучета са опаразитени с тении.


Заболеваемостта от кучешка тения (ехинококоза) в България е значително по-висока от тази в европейските страни , въпреки че през последните 3-4 години има известен спад.

Това заяви пред health.bg доц. Росица Курдова, национален консултант по паразитология. Към момента сигнали за нарастване на броя на заболелите идват от Кърджали и Варна.

Традиционно висока остава заболеваемостта в Сливенска област. У нас около 800 души годишно се оперират от кучешка тения, като 25 на сто от тях са деца. Тъй като заболяването често води до инвалидизиране, дори до смърт, е важно да се знае как се пренася заразата.

Яйцата на тенията попадат в човешкия организъм, ако бъдат погълнати чрез консумиране на сурови плодове и зеленчуци, замърсени от фекалии на заразени кучета, както и при пряк контакт на човека с животните. Изследванията показват, че над 50 на сто от бездомните кучета са опаразитени с тении.

За да се предотврати заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене. Плодовете и зеленчуците също трябва обилно да се измиват преди консумация.

Контактите с бездомни кучета трябва да се избягнат, а домашните да се обезпаразитяват по схема от ветеринарния лекар. Ако за храна им се дават животински субпродукти, това да става само след термична обработка.

Коментари