Публикация

Български лекар преборва болката по френски маниер


Уникална терапия за преборване на болката прилага в практиката си д-р Борислав Кирчев, акушер-гинеколог от Университетската клиника „Консепсион” в град Марсилия, Франция.

Методът се нарича мезотерапия, въведен е в последните години и се използва в най-реномираните европейски клиники. „Бъдещето е в лечението на болката” - каза пред health.bg д-р Кирчев.

Мезотерапията е лечебна техника, която се състои в инжектиране в кожата на малко количество медикаменти, което се извършва локално, само върху зоната на болката. За целта се използва 4 мм игла, а интервенцията е почти безболезнена.

Методът е ефикасен при острите болки, независимо къде се проявяват те – от главата до краката, при хронични оплаквания и при така наречените рецидивиращи болки, т.е. такива, които човек носи 10-20-40 години.

Принципът на действие се основава на постигне на максимален ефект с минимална доза. Второ, инжектира се точният участък. И трето – стремежът е колкото се може по-рядко да се боцка пациентът. Крайната цел на безболезненото инжектиране е да не причинява синини по кожата на болния, да не оставя следи и той да се почувства комфортно.

Терминът „мезотерапия” идва от „мезо” – среда. Това е междинният слой, разположен между вътрешния и външния слой на кожата. При мезотерапията точно в този слой се инжектират необходимите медикаменти. Те са същите, както и при венозно и мускулно инжектиране, но ефектът е много по-бърз. Причината е, че попадайки в мезодермата, препаратът много по-бързо се разпространява и започва да действа обезболяващо.

При мезотерапията се използва апарат,

който лекарите наричат пистолет, тъй като много прилича на оръжието по форма и начин на действие. Съществуват два вида пистолети: механични и автоматични. Консумативите са спринцовка и игли за еднократна употреба. Процедурата се извършва амбулаторно, а след нея не е необходимо пациентът да се възстановява.


Д-р Борислав Кирчев е трето поколение потомствен медик, специалист по възпалителните и полово преносими заболявания, менопауза и лечение на безплодието. Автор е на над 20 книги по различни гинекологични проблеми.


През 1998 г. д-р Кирчев създава първия у нас Българо-френски специализиран акушеро-гинекологичен комплекс, в който прилага методиката на френския акушер-гинеколог проф. Бернар Блан. Той е специалист в областта на лапароскопската гинекологична хирургия, стерилитета и менопаузата, директор на Университетската болница „Консепсион” в град Марсилия, Франция.

Коментари