Публикация

При алергия - лечение преди поява на симптоми


Полените (прашеца на растенията) са причина за заболяванията, наречени полинози. Това са сезонните риноконюнктивити и бронхиалната астма. Те се разделят на три главни групи: дървесни полени (ранната пролет), тревни полени (късна пролет и лято) и плевели (късно лято и ранна есен).

По данни на проучване, проведено в Клиничния център по алергология под ръководството на доц. Васил Димитров, в България най-разпространена е сенсибилизацията (чувствителността) към тревни полени (54%), което обуславя пика на оплакванията на полинозно болните в края на май и юни. На второ място е комбинацията тревен – дървесен полен (39%). Само дървесен полен се установява в 8% от болните. Около 15% от населението на България страда от сезонни риноконюнктивити.

До 40% от тях развиват бронхиална астма. Симптомите на полинозно болните се дължат на IgЕ – медиирано еозинофилно алергично възпаление на конюнктивалната, назалната и бронхиалната лигавица вследствие поленовата експозиция. Сезонният ринит се характеризира с кихане, водниста секреция от носа (ринорея), запушване на носа и сърбеж, който се разпростира и към твърдото небце, гърлото и ушите. Към тези оплаквания най-често се добавят и симптомите на сезонния конюнктивит: зачервяване на конюнктивата, силен сърбеж, сълзене и понякога подуване на клепачите. При наличие и на бронхиална астма в клиничната картина се включват и пристъпи на експираторен задух със свирене и стягане в гърдите, суха дразнеща кашлица.

Повтарящият се, сезонен характер на оплакванията е много важен за поставяне на диагнозата. Наложителна е консултация с алерголог, който изяснява етиологично проблема с помощта на кожно-алергични проби или определяне на специфични IgE антитела в серума

В основата на патогенетичното и симптоматичното лечението на полинозата са оралните (антихистамини и левкотриенови антагонисти) и локални средства (антихистаминови колири, антихистаминови назални спрейове, назални и инхалаторни кортикостероиди). Оралните средства имат предимството да действат системно. Те повлияват както очната, така и назалната патология, а също и сърбежа на небцето, фаринкса и ушите. Локалните антихистамини – на българския пазар единствено Allergodil – поради високата си локална концентрация имат бърз и силен антихистаминов и противовъзпалителен ефект при липса на странични действия. Назалните и инхалаторни кортикостероиди са най-силните противовъзпалителни локални средства. Употребата им се налага при средно-тежки и тежки поленови ринити и бронхиална астма. Неудобство причинява бавното им начално действие и поради това е желателно употребата им да започне преди появата на сезонните оплаквания.

Левкотриеновите антагонисти повлияват благоприятно както поленовата астма, така и ринита. В много тежки случаи може да се добавят и орални кортикостероиди - кратък курс. Те се предпочитат пред депо-препаратите, тъй-като могат гъвкаво да се дозират, имат краткотрайна бионаличност и не подтискат значимо хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос. Имунотерапията е специфично лечение, което може да промени естествения ход на болестта и да предотврати развитието на астма при болни с поленов риноконюнктивит.

Коментари