Публикация

Подмладяване с танци

Танците са по-ефективни с от спорта, защото са по-весели и повдигат настроението.


Красивите стъпки под съпровода на музика ви поддържат в добра физическа форма и дори помагат на пациентки с рак на млечната жлеза.

След отстраняване на злокачествения тумор жените се възстановяват по-бързо, ако към обичайната терапия се прибавят танци. Тази връзка откриха американски учени. Мастектомията и последвалото лечение могат да доведат до загуба на подвижността в рамото, но танците не само запазват гъвкавостта му, а и позитивния поглед на пациентките към живота.

Друго изследване доказва, че да танцуваш три пъти в седмицата е по-полезно, отколкото да въртиш педалите на велоергометъра.

Американци провели експеримент със сърдечно болни – едни танцували, а други тренирали.

При първите количеството на кислород в кръвта се увеличило с 18%, а при вторите – с 16%. Заключението е, че танците са по-ефективни, защото са по-весели и повдигат настроението.
Какви са предимствата им пред другите физически натоварвания?

Повишават здравината на костите
След 50-те идва времето на остеопорозата и само физическото натоварване може да повиши здравината на костите. Учени установили, че при деца, чиито майки са ги водили на курсове по танци, костите са с 5% по-здрави от тези на връстниците им.

Това може да избави танцьорите от проблеми в бъдещето. Най-ефективни са упражненията, които осигуряват необичайно натоварване на костите. Танцът, с неговите наклони, завъртания и пренасяне на тежестта на тялото от един крак на друг, идеално се вписва в теорията на американските учени.

Подобряват функциите на мозъка

Танцът заставя мозъка да произвежда вещества, поощряващи растежа на нервните клетки. Британци открили, че посещението на кръжок по танци само два пъти в седмицата намалява риска от появата на слабоумие. А страдащите от Алцхаймер възвръщат спомените си, когато се движат под звуците на любимата музика.

Танците подобряват и равновесието. Корейски изследователи установиха, че този вид физически занимания променят химията на мозъка – увеличават нивото на хормона на щастието, серотонин, и заглушават допамина, хормона на шизофренията.

Когато танцуваме, изгаряме средно 400 калории на час, както при колоездене или плуване.

А енергичната и еротична салса може направо да ви стопи. И нещо, което е особено приятно – не е нужно да полагате прекалено много усилия, за да изглеждате добре и да бъдете по-здрави.

Коментари