Публикация

Стомашните киселини мъчат всеки трети българин


Всеки трети българин над 18-годишна възраст страда от гастроезофагеална рефлуксна болест, позната като "стомашни киселини", съобщи националният консултант по вътрешни болести проф. Константин Чернев.
Според него рефлуксната болест е подценявана както от пациентите, така и от лекуващите лекари и заради това често остава без лечение, а киселините в стомаха са болест на цивилизацията и съвсем не са безобидни.

Той допълни, че когато не се лекува заболяването може да предизвикват язва, гастрит и дори рак на хранопровода. Основните причини са нередовното и нездравословно хранене и липсата на движение. Особено вредно било да си легнеш веднага след късна обилна вечеря. Така част от стомашните сокове, които обработват храната, отиват в хранопровода и започват да дразнят неговата лигавица. Ако имате пареща болка в гърдите от киселини два пъти седмично след хранене, трябва да потърсите специалист, посъветва проф. Чернев.

По данни на Българското научно дружество по гастроентерология над 60% от хората, които имат киселини,споделят, че се лекуват неефективно в продължение на пет години; 91% от българите, а над 70% се самолекуват със сода за хляб. Според специалистите подобно самолечение води до моментно облекчение, след което симптомите отново се появяват, а нелекуваните "стомашни киселини" могат да доведат до тежки усложнения, включително и до рак на хранопровода.

Коментари