Публикация

Д-р Л. Рязкова:Яркото слънце и солариумът застрашават зрението


По-ярката слънчева светлина през пролетния сезон може да причини сериозни поражения на ретината и развитие на вътрешно перде при неразумно излагане на слънце. Това заяви пред health.bg д-р Лилия Рязкова, офталмолог от Специализираната очна болница „Академик Пашев”.

„В някои случаи ултравиолетовите лъчи благоприятстват и развитието на очни тумори, включително на особено опасния малигнен меланом.” –  предупреди д-р Рязкова.. 
 

Тя подчерта, че особено вредно е да се посещава солариум, тъй като дори специалните очила не могат да предпазят очите от масираното ултравиолетово излъчване.
По думите й, по-уязвими са светлите очи и по-светлата кожа, тъй като съдържат по-малко защитен пигмент и по-лесно се възпаляват при продължително излагане на слънце.  

Полените на цъфтящите растения също могат да предизвикат очни проблеми при хората с алергии. В такъв случай трябва да се потърси офталмолог и не бива да се разчита само на общото противоалергично лечение.

„Има локални противоалергични капки, които са с много добър ефект, но трябва да бъдат изписани от очен специалист” – заяви д-р Рязкова.  

Нейният съвет е слънчевите очила да се носят през цялата година, тъй като очите се нуждаят от защита не само през пролетно-летния сезон.

Коментари