Публикация

Соланинът в прорасналите картофи е по-опасен от азотните торове

По въпроса за нитратите през годините се изписа и изговори много. На практика трябва да се погълне огромно количество зеленчуци с повишено съдържание на азотни торове, за да постъпи в организма токсично количество, което е невъзможно. Много по-сериозно отравяне може да настъпи от употребата на прораснали картофи, които са били съхранявани дълго време преди консумацията им.


По въпроса за нитратите през годините се изписа и изговори много. Оправдан е общественият интерес по тази тема, но не трябва да се правят спекулации. Според мен - а това мнение се споделя и от доц. Рибарова, която следи за нитратите в Националния център по опазване на общественото здраве – човек трудно може да се отрови с нитрати, приети чрез храната.

На практика трябва да се погълне огромно количество зеленчуци с повишено съдържание на азотни торове, за да постъпи в организма токсично количество, което е невъзможно. За остро отравяне с нитрати от храната не може да се говори. В „Пирогов” нямаме случаи на пациенти, постъпили за лечение след консумация на потенциално нитратни храни.  

По-скоро продължителният прием на такива храни може да предизвика натрупване на нитрати в организма. При по-малките деца храните с повече нитрати може да предизвикат стомашно-чревни прояви – гадене, повръщане и разстройства. 

Не трябва да се забравя, че страната ни е приела всички европейски норми по отношение на качествата на храните и в частност за допустимите количества нитрати. Дори имаше време, когато българските норми бяха по-строги от европейските. През пролетта опасността от поемане на повече нитрати и по-голяма.  

Много по-сериозно отравяне може да настъпи от употребата на прораснали картофи, които са били съхранявани дълго  време преди консумацията им. Те съдържат силно токсичното вещество соланин. Затова употребата на прораснали картофи трябва да се избягва или, в краен случай, те трябва да се обелват дълбоко и добре да се изкисват във вода. 

Яйцата също са продукт, който при неправилно съхранение и консумация може да доведе до хранителни отравяния. Купувайте яйца само от проверени и лицензирани търговци.  Около Великден се консумират много яйца и рискът от инциденти нараства.  Преди сваряване черупката трябва да се измие с топла вода и сапун. Яйцата, определени за боядисване, трябва да се варят най-малко 15 минути. Оцветяването трябва да става само с качествени хранителни бои.  

Съхранявайте боядисаните яйца в хладилник не повече от 3-4 дни. Много е опасно по погрешка да се изяде яйцето, което в голяма част от българските домове по традиция се запазва от миналия Великден.
Консумацията на развалени яйца може да предизвика сериозни заболявания, които са обект на инфекциозните клиники – става въпрос основно за салмонелози.  

Крехкото на пръв поглед агнешко месо не се понася от някои хора, дори и да е напълно прясно и приготвено по всички правила. То може да предизвика храносмилателни проблеми при по-чувствителните хора и особено при децата. При първа консумация на агнешко родителите трябва да дават на децата си малко количество, за да видят как ще се понесе от организма.  

Все още се срещат и тежките ботулинови отравяния, които се причиняват от специфичен токсин, който се развива в неправилно приготвени и съхранявани консерви. Не консумирайте косерви с изтекъл срок на годност или с нарушена херметичност. Това важи и за домашно приготвените.   

Доц. Анета Хубенова е ръководител на Клиниката по токсикология в МБАЛСМ „Н.И.Пирогов” и републикански консултант по токсикология

Коментари