Публикация

Спермограмата на съвременния българин е тревожна


Мъжете между 16 и 40 години задължително да се изследват веднъж годишно, предлага урологът-андролог д-р Юрий Бъчваров, Първа МБАЛ – София.

Причините, водещи до мъжки стерилитет, са многопосочни. На хората са известни само някои от тях, като например паротит (заушка) по време на пубертета и след това, и варикоцеле (разширение на вените на тестисите).

За стерилитет може да се мисли и при усукване или нетипично разположение на един от тестисите, както и при херния - при нея може да се получи притискане на семенните канали, увеличаване на напрежението и температурата в тях, което уврежда сперматозоидите. При крипторхизъм тестисите се задържат в коремната кухина и слизането им в семенните торбички е затруднено. От значение също е кога е била първата ерекция на мъжа, дали той изпитва болка при еякулация, имал ли е инфекции на тестисите, простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците.

Влияние върху оплодителната способност оказват и някои хормонални смущения, излагането на външни токсични въздействия, йонизиращи лъчения, работата с пестициди.

До стерилитет може да доведе и честото и продължително излагане на горещина – прекаляването с горещи вани, джакузи, сауни или топли минерални басейни. Рискове крият и професиите, свързани с дълго седене на едно място, например всекидневно шофиране.

Д-р Бъчваров напомня, че най-добрият начин да се избегнат различните видове усложнения, водещи до намаляване или пълна загуба на репродуктивните функции при мъжете, са системните профилактични прегледи от уролог-андролог. Всеки мъж между 16 и 40 години трябва да си прави спермограма веднъж годишно. Тя трябва да се включи в задължителната профилактика.
Не се е променил кой знае колко и манталитетът на българина, той продължава да е престъпно нехаен към своето здраве.

Едва 10% от всички мъже, които идват на преглед при д-р Бъчваров, са хора, загрижени за това, дали ще могат да станат бащи. Останалите 90% от пациентите му са от семейства, които вече имат репродуктивни проблеми.

Коментари