Публикация

Мъжката импотентност остана в миналото


Мъжете най-много се страхуват не от рак на простатата, аденом или венерически болести, а от импотентност. Специалистите използват термина еректилна дисфункция, като твърдят, че вече няма импотентни представители на силния пол. Всичко е поправимо. Но първо мъжете трябва да преодолеят нежеланието си да споделят подобни проблеми. Втората стъпка е специалистите да установя причините за еректилната дисфункция.

Те се разделят на следните основни групи:


- Психологически разстройства – депресия, наркомания, алкохолизъм, специфични психопатологични разстройства.

 - Ендокринни разстройства – снижение на функциите на половите жлези, захарен диабет, пролактином (тумор на хипофизата), саркоидоза с поражения на някои области в главния мозък

 - Разстройства на съдовата система – атеросклеротични поражения на кръвоносните съдове на половия член вследствие на диабет, тютюнопушене, повишени стойности на холестерола, хипертонична болест, нарушение на циркулацията на кръвта в съдовете на пениса, като резултат от пушене, прием на лекарства, нарушения на функциите на венозната система на половия член.

 - Органични (анатомични) изменения на половия член – болестта на Пейрони, фиброза и склероза на кавернозната тъкан на пениса като следствие от травми, възпалителни заболявания и др.

- Неврологични разстройства – нарушение на мозъчното кръвообращение, заболявания на гръбначния мозък, разсеяна склероза, периферни токсични невропатии, болест на Паркинсон.

Трябва да се знае, че в повечето случаи еректилната дисфункция се явява следствие от въздействието на няколко причини. Специалистите твърдят, че 80 на сто от пациентите с подобни оплаквания страдат от захарен диабет, хипертонична болест и пушат.

 

Нерядко към тези причини се наслагват и психологични проблеми. Затова намесата на квалифициран и опитен лекар е задължителна. Самолечението, като прибягване до така модерната виагра, може да доведе до сериозни проблеми.

 

Доказано е, че хапчето, което смени афродизиаците, има странични действия. Най-невинното е изменение в цветоусещането, при което всичко наоколо става синьо. В по-тежките случаи може да се стигне до обостряне на сърдечно-съдовите заболявания.

Коментари