Публикация

Хранителният режим „Окинава”


Ако направите класация за най-модерният антиейджинг хранителен режим в Западна Европа, безспорно призът ще получи системата „Окинава”. Всеки трети западноевропеец знае за нея, сочат данните от последните проучвания.

Разбира се, тя носи името на японския остров Окинава. И това съвсем не е случайно.
Островът е известен с огромния брой столетници и непоклатимото здраве на неговите жители.
Но малцина знаят, че там живеят и 15% от всичките суперстолетници на Земята. Става въпрос за хората, които са над 107-годишна възраст. При това те се радват на чудесна форма на духа и тялото.

Но каква всъщност е тяхната тайна?

Тя се изследва от тридесетина години от стотици лекари, диетолози, антиейджинг специалисти. Вече са станали известни петте опорни стълба на източния антиейджинг.

• Умереност

Системата „Окинава” абсолютно забранява преяждането. Според нейните правила храненето трябва да спира в момента, в който стомахът ви е пълен на 80%. На практика това означава да ставате от масата тогава, когато усещате, че има място за още няколко хапки, но да не изяждате тъкмо тях. Лекарите казват, че „Окинава” е близка по дух до френските правила на храненето, които повеляват да го спираме, без да сме се нахранили изцяло.

• Зеленчуци

Те трябва да съставляват 70 % от дневния ви хранителен прием. Жителите на Окинава столетия наред се хранят тъкмо по този начин: преобладаваща част от менюто им включва зеленчуци, а останалите 30% се падат на рибата, соята, ориза и чая.
Според нормите на „Окинава” на ден трябва да ядете поне по 5 различни зеленчука. Жителите на японския остров консумират съвсем малко плодове, защото се смятат за скъп лукс и не са така разпространени. Европейците за щастие имат плодове в изобилие, така че не трябва да ги изключват от менюто си, съветват диетолозите.

• Риба

На японския остров ядат много повече риба, отколкото месо. За полезните й свойства няма нужда да бъдете убеждавани отново, остава ви само да избере какъв вид риба да включите в менюто си.

• Движение

Жителите на Окинава ходят много и още повече работят. Навярно сте виждали снимки, на които група банкови чиновници правят упражнения на покрива на сградата, в която работят. Това са японци. Движенията са от Тай Чи Чуан и почти няма човек, който да не практикува това бойно изкуство.
Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажем, че каратето е създадено именно на о-в Окинава.

• Спокойствие

Отделяйте по няколко минути на ден за релаксация и дълбоко дишане, за да прогоните стреса преди да ви е обгърнал изцяло. Всеки ден жителите на японския остров намират време за разходка край морето. Те ходят на плажа и отпочиват за кратко.

"Човек трябва да знае кога да спре. В нашето общество сме свръхстимулирани от това, което ни заобикаля, непрекъснато сме в движение. А това не е полезно", обяснява д-р Кюрте, един от изследователите на феномена със столетниците на острова.

Въпреки че антиейджинг системата от Окинава като цяло дава много добри резултати, специалистите съветват новият хранителен режим да бъде съобразен с индивидуалните особености на всеки човек.


Консултацията с личния лекар е наложителна например по въпроса дали ако намалите консумацията на червени меса, организмът ви няма да пострада от липса на желязо. Само лекарите могат да ви посъветват дали и какви добавки може да прибавите към „Окинава”.

При всички случаи преминаването към този начин на хранене трябва да стане постепенно. Препоръчително е да въвеждате новите правила стъпка по стъпка, за да бъде преходът съвсем безпроблемен за организма ви.

Но, ако новият или който и да е специален хранителен режим ви причинява дискомфорт, на всяка цена потърсете лекар и променете храненето си.

Коментари