Публикация

Ренесансът на бобените храни


...В наши дни бобените храни изживяват ренесанс. Те са чуден продукт на природата и са съкровище в здравословното и кулинарно хранене.

Но тези култури дълго време бяха пренебрегвани, защото, когато след войни хората отново забогатявали, бобените храни се считали за част от менюто на бедните. Случайно или не, в немскоговорящите страни средно годишно на глава от населението се консумира по половин килограм бобени храни! За сравнение – месечният прием на свинско месо е 5 килограма, а на риба 400 грама.

Бобените култури са много ценни за човешкото здраве, защото са бедни на мазнини и калории. Лещата например е първокласна храна, в която калориите на мазнините са само 2%. В бобените храни могат да бъдат открити всички белтъчини, които са равностойни на животинските, много качествени растителни мазнини, ценни въглехидрати под формата на скорбяла, баластни вещества и антиейджинг субстанции от вторични растителни вещества.

Правилно приготвената бобена храна съдържа най-високото количество белтъци от всички други растителни хранителни вещества, а белтъците са важни за изграждането на мускулите, производството на ензими, хрущяли, както и на кожата и космите. Благодарение на високото съдържание на баластни вещества, бобените гозби не само засищат, но и стимулират храносмилането, благоприятстват на холестерола в кръвта и почистват червата.

Откъс от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” на проф. д-р Маркус Метка и Томас Валкенщайнер.

Коментари