Публикация

Добра хигиена и профилактика - спестяват неприятности

Интервю с д-р Мариана Савчева, акушер-гинеколог от ВМА, за възпалителните заболявания и инфекции – причинители, лечение.


Д-р Савчева, честотата на възпалителните заболявания и гъбичните инфекции е нараснала през последните 10-20 години. На какво се дължи това?
Безспорно възпалителните заболявания заемат голям дял в гинекологията. Те засягат предимно жени в репродуктивна възраст. Една от причините е постъпване на изогенни и патогенни причинители по полов път – това са гениталният херпес, човешкият папилома вирус, хламидията. Друга причина са менструалното кървене, бременността както и раждането, които увеличават риска от заболеваемост.

А дали жените си обръщат достатъчно внимание и често ли се стига до задълбочаване на инфекцията?
Искам да подчертая, че например гениталното бяло течение, както го наричат пациентките, може да не бъде съвсем безобиден симптом. Възможно е да се дължи на възпалително заболяване на гениталиите, но в един известен процент, и то не малък, може да бъде симптом и на онкологично заболяване.

Има ли фактори, които могат да благоприятстват развитието на кандидозния вулвовагинит, т. нар. вагинални гъбички?
Това са придружаващите заболявания. Едни от тях са метаболитните и най-често диабетът. Други заболявания, които благоприятстват развитието на кандидозния вулвовагинит, е имуносупресиращата терапия при имунокомпрометираните заболявания и по точно продължителната употреба на кортикостероиди. При младите пациентки, които са на перорална контрацепция, се променя киселинността на влагалището и се създават благоприятни условия за развитието на кандидозен вагинит. Не трябва да пропускаме и онкологичните заболявания, пациентки на химио- и лъчетерапия.

-brr-

Какво е лечението?
В зависимост от микробното число, което е изолирал микробиологът, се избира подходящият препарат за лечение. Един от тях е флукомазол или флукорик. Той има голямо предимство, защото е системен антимикотик, който действа на целия организъм. Използва се не само за лечение на гъбични инфекции в гинекологията, но и във всички останали специалности на медицината. Освен това флукорикът е много лесен за употреба – еднократно се изпива една капсула от 150 мг. Понася се добре, няма гастроинтестинални смущения, не съм срещала и алергия. Добре се комбинира с други лекарства.

След колко време изчезват неприятните усещания?
Доста бързо. При приемането на една капсула флукорик, комбинирана с антимикотичен препарат, който вече е локален, симптоматиката изчезва до 24-ия час при острите форми, но това не означава, че трябва да се прекъсне лечението. То трябва да се проведе до край по предписание на акушер-гинеколога.

Ако говорим за профилактика на този род инфекции, какво бихте посъветвали жените?
Звучи много тривиално, но да поддържат добра лична хигиена – да не посещават случайни басейни, плажове, да ползват собствени кърпи, да бъдат моногамни, да използват кондоми. Да обръщат внимание на най-дискретното течение, което се появява, защото то може да бъде не само симптом на възпаление, а на много по-сериозни заболявания и да се обърнат веднага към лекар.

Какъв е апелът, които бихте отправили, към всички жени?
Да си изберат един гинеколог и да си направят профилактичен преглед със съответната ехография на гинеталиите, с намазка и микробиологично изследване, ако има възпалителен процес било от гъбички или хламидии, защото те също имат много дискретни симптоми.


Коментари