Публикация

Обездвижването е важен фактор при остеопорозата


Проф. Златимир Коларов от  Клиниката по ревматология, МУ-София, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и артроза, пред health.bg:

 - Проф. Коларов, има ли значение двигателната активност за предотвратяването на остеопорозата?
- Определено намалената двигателна активност не влияе добре върху опорно-двигателния апарат, не само върху процеса на остеопороза. Балансираната активност е условие за изграждането на нормална костна структура и мускулна система. Обездвижването е един от факторите, който се свързва с остеопорозата. Профилактиката на остеопорозата започва още в детството. Стремежът е една жена (защото остеопорозата се среща основно при жените) да натрупа своята пикова костна маса около 20-годишната си възраст. В първите две десетилетия от живота трябва да има адекватен прием на калций с храната, балансиран спорт, излагане на слънце. Ако това е спазено, дори при намаляването на костната плътност с възрастта, индивидът има голям резерв и не се стига до тежки последици.

- Какво имате пред вид под балансиран спорт?-
Да се спортува за удоволствие, а не за състезание и преследване на спортни резултати. Състезателният спорт е за професионалисти с определени физически дадености. При повечето хора той може да има негативни последици за опорно-двигателния апарат – особено за ставите.

- Как да определим оптималния физически режим за себе си?
- Няма съвет, който да работи с еднаква сила при различни хора. За да съобразим физическата си активност с конкретното състояние на нашето тяло, трябва да се посъветваме с ревматолог, ендокринолог или ортопед. Важни са хроничните страдания – хипертония, ИБС, диабет, дори и шипове. Но във всички случаи може да бъде намерен варинт за двигателна активност дори при много болни хора.

- Какво е отношението ви към ходенето като най-достъпното усилие?
- Знаете, че преди време модата беше да се тича. Сега има отдръпване от т.н. джогинг, защото се оказа, че натоварва прекомерно някои стави и изхабява хрущялите. В никакъв случай не препоръчвам тичащите, които се чувстват добре при това натоварвяне, да се отказват. Но най-полезното е ходенето по равна повърхност с удобни обувки, с умерено към активно темпо в чиста среда за около 30 минути на ден.

- Полезно ли е плуването?
- Това е най-добрият спорт за мен. Всички други спортове натоварват ставите, а тук те се отбременяват, имаме повече разтягане на връзките. Но отново трябва да се съветвате с лекаря си, преди системно да тръгнете на плуване.

 Важното е да се плува стилово – с потапяне на главата и издишване под водата. Тези, които плуват като костенурките Нинджа – със стърчащи глави, натоварват много нефизиологично малките стави между прешлените на врата. Главата трябва да е на оста на тялото.

- При хората, които вече са развили остеопороза, каква трябва да е физическата активност?
- Тези хора непременно трябва да се движат под котрола на рехабилитатор. Вече има много модерно лечение на остеопорозата, но то трябва да е съпътствано от съответното мускулно натоварване. Има упражнения дори и за хора със счупвания. Можете да седите на стол и отново да раздвижвате различни мускулни групи. Важни са и дихателните упражнения. Моята препоръка е пациентите да не преминават прага на болката. При нейната поява, трябва да спрат. Болката не е враг, а приятел на човека, тя показва, че нещо настъпва в организма. Ако имаме разума да се вслушаме в този сигнал, ще си спестяваме много неприятности.

- Кога и как трябва да се следи остеопорозата?
- Това заболяване най-често настъпва след менопаузата. Тогава трябва да се посети ревматолог за първоначален преглед и да се прецени рискът. След това се правят специални изследвания (остеодензитометрия), но те трябва да са на рентгенови апарати и в две зони – бедрената шийка и лумбален прешлен. Това е международен стандарт. Изследванията на китката или на петата с ехографски апарати са само за скрининг. С тях не може нито да се постави диагноза, нито да се проследява динамиката на заболяването. Освен това е важно човек да се изследва на един и същ рентгенов апарат и дори при един лаборант, за да се избегне статистическата грешка. Резултатите от различни апарати не са сравними помежду си.

- Възможно ли е да се замени естественото рационално хранене с прием на определени добавки на таблетки?
- Човекът е резултат на милиони години еволюция и хиляди години цивилизация. Не трябва да зачеркваме тези два момента. Ако пренебрегнем еволюцията и минем изцяло на синтетика, това не е естествено. Ние сме поставени в една биосреда, не можем да правим остър завой, това в биологията не се прощава. Само ако има доказани дефицити, можем елегантно след лекарски съвет да коригираме с таблетки и добавки.

Коментари