Публикация

Бялото течение може да причини стерилитет


Доц. д-р Виктор Златков, акушер-гинеколог, онколог, пред health.bg: 


Доц. Златков, какво представлява  бялото течение? 
Под „бяло течение“ жените обикновено разбират повишена секреция от влагалището, която зацапва бельото. То може да бъде „физиологично“ или „патологично“. Физиологичното течение се дължи основно на секрецията на жлезите в цервикалния канал, вследствие влиянието на естрогенните хормони. Патологичното течение (вагинален флуор) е израз на различни болестни процеси. 

Как може да се разграничи кога дадено течение е по-скоро физиологично или е израз на по-сериозно състояние?
-Физиологичното течение е по-често при емоционални, раждали жени, преди и след месечния цикъл, по време на бременност и при полов контакт. То е безцветно, без особен мирис и се свързва със съответното функционално състояние на жената.

Вагиналният флуор, като израз на възпалителна реакция на влагалищната лигавица се придружава с определени оплаквания от страна на жената – парене, сърбеж, болезнено уриниране, болки при полов контакт и др.

Важен симптом за придобития полово-преносим характер на инфекцията е появата на подобни оплаквания при партньора или оценка, че сексуалните партньори са имали рисково поведение, особено при нова връзка или дълго отсъствие на постояния партньор. 

От каква възраст момичетата могат да получат течение?
-Появата му е възможна винаги. То обикновено отминава спонтанно за няколко дни, без да изисква лечение или да оставя някакви здравни последици.

 В детска възраст вагиналният флуор обикновено е израз на възпаление поради замърсяване по съседство, неразпозната травма или “чуждо” тяло, а много рядко на някои специфични туморни заболявания.

Истинско вагинално течение с физиологичен характер се поява през пубертета.

Трябва ли при бяло течение да се посети гинекологът или може да се опита някакъв тип самоконтрол?
Самонаблюдението е важен момент за всеки човек. Жените могат да усетят, че имат по-обилно вагинално течение, различно от досегашното, и ако те не могат да го свържат с физиологичните си периоди, а към него се добавят допълнителни усещания за промяна или оплаквания, редно е те да потърсят преглед. 

Може ли течението или по-скоро причините, които го предизвикват, да навредят на способността за зачеване на жената? 
При патологичното вагинално течение, възпалената среда на влагалището може да бъде своеобразно “бойно поле”, където в неблагоприятна среда загиват много сперматозоиди и това една реална причина за стерилитет при някои семейства.

Какво означава, ако течението се появи по време на бременност?
Бременността, с нейното мощно хормонално въздействие, е причина за по-голямо натрупване на гликоген и оточност на тъканите и е фактор водещ до по-обилно, физиологично вагинално течение.

Как се отразява на момичетата и младите жени навикът да се ходи с оголен корем, дори и при по-ниски температури?
От медицинска гледна точка е ясно, че най-важните и лесно ранимите детеродни органи на жената са скрити в дълбочината на малкия таз с оглед запазване на тяхната репродуктивна функция. Искам да припомня, че носенето на пояс в миналото е било не само мода, а израз на натрупания през годините опит на дадена общност, как да си пази здравето при разнообразните промени на атмосферните условия.

Коментари