Публикация

По-стерилна среда, повече алергии


Д-р Мария Стаевска от Клиниката по алергология и астма на Университетска болница „Александровска” в София пред Хелт медия: - Д-р Стаевска, защо алергиите завладяха съвременните хора?
- Едно от обясненията е, че колкото по-стерилна е средата откъм микроби, толкова повече алергии и автоимунни болести има.

- Какво представлява сенната хрема? От сено ли идва нейното име?
- Да. Много често хората, които са алергични, при по-тесен контакт със сено, имат много силно изявени оплаквания. Представете си, че във въздуха има много полени, те се движат, ние не ги виждаме, при вдишването попадат в носната лигавица и предизвикват алергичната реакция.

При хора, които вече са алергични, организмът се опитва да премахне този алерген чрез кихане, водниста секреция, много силен сърбеж, зачервяване на очите, сърбеж, сълзене и ако човек е предразположен и към астма, могат да се получат и астматични пристъпи.

Първичната профилактика е трудна. Самото лечение на сенната хрема е вече профилактика на астмата, а имунотерапията й може не само да излекува сенната хрема, а и да се избегне опасността някога да се развие астма.

- И все пак защо се случва?
- Има генетично предразположение. Ако единият родител е алергичен, 40% е вероятно детето да е алергично. Ако и двамата са алергични, със склонност към сенна хрема или астма, рискът вече е 80%.

- Как се поставя правилната диагноза?
- Трябва да се направи изследване на кожноалергичните проби, за да се види дали има антитела срещу полените, причинители на сенна хрема. Съществува мит, че тези проби могат да алергизират, това не е вярно и не са нещо болезнено, слага се малка капчица и много леко се докосва кожата през нея. След 20 мин. пробата избива. Това е сравнително евтин метод, от 2 до 3 лева в различните кабинети. Има и кръвни тестове, но те трябва да се ограничат при пациенти, които пият лекарства за алергии.

- След като диагнозата е поставена, какво е лечението?
- Действително старите антихистаминови лекарства за алергии имат сънлив ефект, но новите препарати нямат странични ефекти. Съществуват и локални форми.

Алергодилът е спрей за нос, който е локален антихистамин с много добър ефект и тъй като се получава голяма локална концентрация на антихистамина, той има ефект не само при алергични ринити.

Реално е единственият препарат, който има разрешение за употреба и при неалергични ринити.

- Колко време трябва да се прилага?
- За сенната хрема трябва да се взима докато свърши сезонът, тоест, ако той е февруари, март, април, трябва да се взима до края на април, ако е към тревните полени - май и юни - трябва да се взима до края на юни, началото на юли. Ако е към плевели, юли – август.

" }-->

Коментари