Публикация

Антиейджинг кухня

Броколи, сьомга, пуешко и пилешко месо,спанак - топподмладители.


Броколи

Броколите, както всички видове зеле, са зеленчук с високо съдържание на витамин С, което ги превръща в полезен съюзник в борбата със скорбута. Още келтите познавали здравословното влияние на киселото зеле, което хапвали, за да уравновесят храненето със свинското месо. 

Броколите винаги трябва да се консумират тъмно зелени - станат ли жълтеникави, губят вкуса си. Не трябва да се поставят и на едно място в хладилника заедно с домати, ябълки или портокали, защото последните отделят етилени, които предизвикват пожълтяването на броколите.

Благодарение на високото количество белтъци, въглехидрати, минерални вещества и витамини, които съдържат, броколите са неизменна част от кухнята и служат като храна за укрепване при болни.

Многобройните растителни вторични вещества и флавоноиди ги правят незменими в антиейджинг медицината. Марков знак на броколите са индолите, които контролират генната репликация (удвояване на ДНК молекулата). Благодарение на тях се намаляват грешките по време на този процес и възникването на ракови клетки.

Достатъчното хранене с представители на кръстоцветните растения могат да намалят наполовина риска от рак на дебелото черво. Броколите са оптималните антиоксиданти и предпазват от възникване на атеросклероза, сърдечен инфаркт и имунни заболявания.

Дива сьомга

Рибеното масло овлажнява кожата, подсилва сърцето и кръвообращението и е един от най-ценните антиейджинг елексири. Особено полезна е сьомгата, тъй като съдържа висок процент на ненаситени омега-3-мастни киселини, които човешкият организъм не може да произведе. За тази риба важи девизът: „Колкото по-дебела, толкова по-добре”. Причината за това е съдържащите се в рибата омега-3-мастни киселини.

90% от населението на западните страни страда от голям дефицит на по-богати на мазнини риби като дива сьомга, сардина, тон и скумрия. Дивата сьомга е 20 пъти по-богата на витамин А от сладководната пъстърва например, тя е и първокласен източник на протеини. 20% от нейното месо е чист белтък, изграден от аминокиселини като триптофан и тирозин, които са предшественици на хормона на настроението серотонин.

Дефицитът на омега-3-мастни киселини води бързо до чупливи нокти, косми, до умора и слаба концентрация. Омега-3-мастните киселини действат благоприятно на холестерола, предпазва от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Омега-3-мастни киселини за вегетаринци се съдържат в орехите, лененото семе, конопените и пшеничните зародиши, рапицата и соята.

Пуешко и пилешко месо

В пуешкото месо се съдържат качествени протеини, важни витамини и минерали и малко наситени мастни киселини и калории. В 150 г пуешки гърди има повече от 57% от препоръчителното дневно количество витамин В6 и В12, отличаващи се с тяхното предимно нервно защитно действие.

Пуешкото е богато и на цинк, който пък подсилва защитните сили на организма и стимулира растежа на клетката. Магнезият действа като антистресов фактор. Белтъците от пуешкото много лесно могат да се преработят в човешки.

Съчетанието от протеини в пилешкото и основно в пуешкото месо е особено специфично и рафинирано. От гледна точка на антиейджинг медицината това месо е богато на аминокиселини като аргинин и лизин, които са особено важни за защитата от инфекции. Освен това мазнините в птичето месо са качествено по-добри от тези в говеждото.

Ако по нашите ширини пилешката супа на баба се дава при грип, то в източните култури като китайската например, тя е издиганата в култ и за нейното приготвяне се отделя специално време.

Използват се само отбрани кокошки с черни пера и разбира се, се готвят заедно с костите и костния мозък. В този случай науката „накуцвайки” зад силата на действителността доказва това, което отдавна се е знаело – пилешката супа има противовъзпалителен ефект.

Спанак

Благодарение на своите антиейджинг субстанции – полифенолите, витамините и омега-3-мастните киселини, спанакът е много ценна храна.

100 г спанак имат същия антиоксидантен ефект като 2 кг краставици. Това се дължи на факта, че спанакът е изграден само от листа, които имат голяма повърхност и съдържат повече антиейджинг вещества. Той забавя процеса на стареене, подсилва имунната система, действа срещу пролетната умора и намалената концентрация.

Според изследователите обаче голямото количество желязо, с което спанакът е известен, не може да се докаже.

Други вещества като витамин С, А, В, бета-каротина и минералите – калций, калий, магнезий и желязо го правят изключтелно ценен хранителен продукт. Той е важен източник на фолиева киселина, която е много полезна за бременните жени и за правилното развитие на фетуса (формирането на централната нервна система).

Бета-каротинът и витамин А подсилват образуването на зрителен пигмент в окото.

Съхраняването на спанака е деликатно.Преди да се постави в хладилника той трябва да се покрие със слой зехтин, защото при стайна температура бързо губи ценното количество витамин С.

За съжаление спанакът поема много нитрати от почвата, затова при готвене не трябва да се оставя за дълго време при висока температура, тъй като има опасност нитратите да се превърнат в отровни нитрити.

Най-добрият антиейджинг съвет е да се наслаждавате на спанака на салата, в която се запазват всичките негови микроелементи.

Откъси от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш”

Коментари