Публикация

Методът „изкуствена матка” се използва след два опита ин витро


Доц. Атанас Щерев, управител на Специализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение пред Хелт медия:

Доц. Щерев, за пръв път в България беше използван методът “изкуствена матка”. Успешен ли беше той?
- През ноември 2007 г. на бял свят се появи първото момченце, заченато по новия метод. Месец по-късно се родиха близнаци, а през януари тази година - и четвъртото дете.
Важно е да се знае, че в света има само четири екипа, които основно прилагат този метод. По един в САЩ, в Испания, в Турция и в нашата клиника .

Каква е същността на метода “изкуствената матка”.
Процедурата се назначава, след като е доказан имплантационен проблем на жената. При нея чрез биопсия се изваждат клетки от матката в периода, когато тя е най-възприемчива към ембрионите. По принцип са нужни само няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката. Те се размножават в инкубатор, за да има повече клетки, които да се използват.


Отгледаните клетки се замразяват , преди ин витро процедурата се размразяват и се подреждат като “одеало” за ембрионите. Оплодените яйцеклетки от ин витро се поставят върху „одеалцето” от клетки от матката на самата жена. По този начин те обменят вещества, взаимодействат си и комуникират чрез медиатори.

Така се стимулира растежът на ембрионите и когато дойде време те да се върнат в майката, тяхното закрепване става по-сигурно, защото тя ги „разпознава”. Те са с по-добра рецептивност и по-добра склонност за имплантация.

По принцип методът на “изкуствената матка” се използва само в случаите, когато вече са извършени един или два опита ин витро и е доказан проблем в растежа на ембрионите или въпреки доброто им качество, бременност не е настъпила. Новите методи са на практика надграждане на класическата процедура във всеки един от нейните етапи.  Това е насочено към повишаване на успеваемостта от процедурите.

Така се прилагат методите на изкуствената матка, методи за лечение на имунологичните фактори, подобряващи имплантацията. Основната идея на тези усъвършенствания на процедурите в отделните им етапи е с цел да се подобри шансът за бременност от първи, втори и трети опит. По този начин се спестява хормонално и физическото натоварване на пациента, тъй като повечето процедури се извършват с анестезия.

Все по-усилено се говори за стволовите клетки?
- Това е революцията в науката и медицината, бъдещето на този век и на самата медицина. Оказва се, че от стволова клетка бихме могли да диференцираме и да получим клетки от всички тъкани в организма. Това е едно направление в медицината, което тепърва ще се развива и тепърва ще намира приложение за лечение на един голям процент от заболяванията.

Днес хората все по-късно решават да създават потомство. Проблем ли е това?
Проблем е особено за жените, които решават да имат потомство след 30-годишна възраст. Развитието на яйчниковата функция е такова, че след 30-те настъпва бавен регрес и изчерпване на яйчниковия резерв. За съжаление жените рядко си дават сметка за този факт. Няма много възможности за повлияване на този процес.


Преждевременната яйчникова недостатъчност е една от честите причини за безплодие при младите жени. Около 24% от жените, които търсят помощта на клиники за ин витро оплождане , имат слаб яйчников отговор при стимулация. Тези симптоми се появяват най-вече при жени на възраст между 35-37 години, когато може да започне менопауза. При жени с подобни проблеми, менопаузата може да настъпи по-рано.


Дали има такъв проблем може да се установи и в рамките на профилактични прегледи. Може да се разбере за започващо редуциране на яйчниковия резерв от размера и структурата на яйчника или от базалните хормонални нива.

Функцията на яйчниците намалява с напредване на възрастта.

Коментари