Публикация

Когато полезното не е вкусно


Слушайте организма си и не го измъчвайте с меню, което не му харесва.

Опитвайки се да се храним правилно ние често попадаме в капан. Според науката трябва да ядем едно, а на нас ни се иска съвсем друго. Наскоро диетолозите доказаха, че това съвсем не е каприз. Вкусовите рецептори могат да сигнализират, че организмът ни не може да усвои някои продукти и се нуждае от съвсем други.

Различните хора възприемат по различен начин едни и същи вкус. Това зависи от няколко фактора:


Първо: ние нямаме едно и също количество вкусови рецептори. Колкото са повече, толкова човек е по-възприемчив и по-интензивно приема вкусовете. При професионалните дегустатори на вино или чай например рецепторите са два пъти повече, отколкото при другите хора.

Второ: възприемането на хранителните продукти зависи от личния опит. Ако някога сте се отровили с риба, сигурно е, че цял живот ще ви мъчи нейната миризма. Разбирате и знаете всичко за лесноусвоимите белтъчини и полезното рибено масло, но организмът ви, „помъдрял” от опита, сигнализира, че продуктите, свързани с вкуса на рила не стават за ядене.

Трето: отвращението от някои продукти може да означава, че организмът ви не може да се справи с тяхната преработка. Типичен пример е млякото. Много е полезно, но вие не можете да го търпите. Това е свързано с факта, че вие принадлежите към половината възрастно население на планетата, в чийто организъм не се изработва лактоза, необходима за разграждането на млечната захар.
Не можете да понасяте броколи, а всички го мислят за диетичен зеленчук, а на вас ви се струва горчив и безвкусен. Може би вие сте от хората, които реагират специфично на глюкозидите, съдържащи се в броколите.

Слушайте организма си!

Внезапно възникналите вкусови пристрастия пък сигнализират за потребност на организма, с която също трябва да се съобразявате. Влечението към солено често е обусловено от недостатък на натрий. Това може да се случи и след посещение на спортна зала. Когато се потим, ние губим част от солите в организма си. Ако изведнъж ви се прииска да хапнете черен хляб, това може да означава недостиг на витамини от групата В.

Нахвърляте ли се на месо – това е липса на желязо. Тегли ли ви към масло – недостиг на витамин А. Повишеният апетит към салати от морски водорасли сигнализира за дифицит на йод. Спира ли ви се често погледът на бананите – организмът ви се нуждае от магнезий. Това е елементът, който стимулира изработката на ендорфини, хормоните на доброто настроение.

Каноните на диетичното хранене трябва да се знаят и уважават, но не бива да се превръщат в догма. Обичате палачинки, а сте на диета? Изяжте една – няма да качите килограмите, но пък ще се успокоите и ще намалите стреса от строгото съблюдаване на диетата.

Коментари