Публикация

Сауната отваря порите на тялото и духа


Време е за пролетно почистване и на фасадата на тялото ни – кожата.

Сауната отваря порите на тялото и духа. От стаичката с горещ и влажен въздух се излиза по-здрав, по-весел, по-енергичен и по-симпатичен.

Сауната е позната преди повече от 2000 години. За скандинавците тя е част от дома, за ескимоси и някои индианци е религиозен ритуал. Днес обаче навсякъде по света сауната е част от СПА процедурите за здраве и красота.

Специалистите твърдят, че с едно посещение седмично много по-лесно се преодолява смяната на сезоните.
Сауната е като фитнес тренировка за сърцето.
Махнете часовника, бижутата и лошите мисли и се отпуснете на пейката.

Час преди влизането не бива да се храните, забравете за алкохола и кафето. Те влияят на кръвното налягане, което се повишава от топлината и може да получите световъртеж.

Правилата за сауна са и много индивидуални. Най-важното условие е да сте здрав и да се чувствате добре. Особено рискова е процедурата за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми. Те задължително трябва да се консултират с лекар. Не влизайте мокри, защото няма да се изпотите достатъчно, а ще натоварите излишно организма си.

Ако сте новак, не стойте продължително. Започнете с десет минути, излезте, облейте се със студена вода, и пак повторете. Вторият път можете да постоите 20 минути, но повече от три влизания не са желателни.

Сауната е здравословна, но не се препоръчва, ако имате високо кръвно налягане, проблеми със сърцето или разширени вени.

В нормални условия към кожата постъпват 5-10% от кръвта, а в сауната - до 50-70%. Топлината стимулира потоотделянето и отваря порите. С потта се извеждат шлаките, токсините и млечната киселина, която се образува в уморените мускули. Кожата се пречиства и се подхранва по-добре с кислород, става много стегната, свежа и гладка. Мускулното и емоционално напрежение намаляват, стресът се редуцира, сънят е по-дълбок.

В модерната напоследък инфрачервена сауна нагряването на тялото става за сметка на излъчването, което преминава през въздуха без да го нагрява и прониква в човешкото тяло на дълбочина няколко сантиметра.

 
Тялото активно се поти при щадяща температура от 40-55 градуса и затова в тази сауна може да се стои и по половин час дневно.

Ако искате обаче да стопите килограми – няма да стане. Веднага след излизането от сауната ще се зарадвате, че кантарът показва по-малко, но за кратко. Това ще е резултат от изхвърлянето на вода и шлаки от тялото. Веднага щом изпиете нужното количество вода, ще си върнете килограмите.


Най-популярна в Европа е парната сауна. В нея ефектът е оптимален, когато температурата на въздуха е между 43 и 46 градуса, а влажността 100%.

Парната сауна увеличава притока на кислород към клетките и тъканите, увеличава броя на белите кръвни телца, подобрява кръвообращението, имунната система и доставката на хранителни вещества, спомага за изхвърляне на отровите и намалява напрежението. Убива вирусите и бактериите.

Парните сауни са полезни за хора страдащи от бронхиална астма, бронхит, кашлица и болки в ставите.

Най-разпространената сауна е финландската. Това е помещение с температура на въздуха над 80 градуса, която се осигурява от нагревател, върху който са положени специални камъни. Те се поливат с вода, за да се осигури влажна топлина и да се улесни изпотяването. Процедурата може да бъде и в суха сауна, просто не поливате с вода камъните, но това не е най-добрият вариант.

Сауните с инфрачервени лъчи се използват за бързо сваляне на килограми и за отмора. Тук за разлика от другите сауни дихателната система на човека не е изложена на горещ въздух. Инфрачервените сауни са удобни за домашна употреба заради малкия си обем и разход на енергия. Дълбокото проникване на топлината спомага за премахване на отровите, алкохола, никотина и металите. То помага за излекуване на хроничната умора, съдейства за растежа на мускулите, повишава нивото на хормоните на растежа, намалява целулита. Калориите, които се изгарят за половин час престой в инфрачервената сауна са повече от тези изгорени при бягане за същото време.

Сауната понижава кръвното налягане и ако сте хипотоник, по-добре се откажете. Има и друг вариант – започнете с по-ниска температура в помещението и с по-кратък престой.

 

Постепенно ще усетите как ви действа сауната и тогава ще прецените до колко градуса може да понесете.
Времетраенето на отпускането върху дървените скамейки е много индивидуално, но не се препоръчва да е повече от 90 минути.

Важно е след като приключите със сауната, да пиете много вода, тъй като потенето не само обезводнява, а и се изхвърля много важни за организма минерали.

Разбира се, сауната трябва да се комбинира с диета и спорт. Само така след излизането от горещата стаичка релаксирате и забравяте за стрес и неприятности, тъй като ще са се отворили порите на тялото и духа.

" }-->

Коментари