Публикация

Как, кога и къде да се измерва кръвното


Д-р Кирил Свиленов разговаря с проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, за правилата при измерване на кръвното налягане.

Проф. Торбова, защо вече призовавате хората да мерят кръвното си налягане в домашни условия?
Оказва се, че е много важно човек да знае какво е налягането му в обичайни, всекидневни условия, когато е спокоен. Най-добре е кръвното да се мери два пъти на ден – сутрин и вечер около 10 дни преди посещението при лекар. Така специалистът ще може да вземе много по-информирано решение за лечението. Измерванията у дома трябва да се записват на лист, със съответната дата и час.

На коя ръка трябва да си мерим кръвното?
Днес е прието налягането да се мери на двете ръце. При разлика в стойностите, трябва да продължим да го мерим на ръката, от която получаваме по-високи показатели. Ако няма такава разлика, мерете си кръвното на ръката, на която ви е по-удобно.

Какъв апарат за кръвно налягане е за предпочитане?
Преди всичко, категорично е мнението налягането да се мери с маншета, сложена на мишницата, а не на китката. Що се отнася до типа на самия апарат, на този етап се препоръчват полуавтоматичните и автоматичните апарати. Може би основният мотив против традиционните апарати, с които бяхме свикнали е, че не може да се разчита на слуха на непрофесионалисти, особено на възрастни хора.

Ако при измерването на кръвното установим един или два пъти по-високи стойности, това признак ли е на хипертония и трябва ли да се обърнем към лекар?
Основният критерий е да имаме повишено налягане при повече от 3 измервания, извършени по различно време. Но има правила, при които трябва да мерим – да не е непосредствено след физическо усилие или след емоционално напрежение; да не e веднага след храна; трябва да сме седнали и без да кръстосваме краката си.

При доказана хипертония трябва ли да се започне веднага лечение с медикаменти?
Това зависи от стойностите на налягането и от съпътстващите рискови фактори. Има си правила – ако налягането е лекостепенно повишено – т.е. до 160 на 100 и няма никакви други съпътстващи причини, може да се започне с т.н. немедикаментозни способи и да се изчака няколко месеца. Много е важна цялостната нагласа на човека – да започне повече да се движи, дори и в бита си – да изкачва стълби; ако злоупотребява с алкохол – да се премине към умерена консумация, да се намали приемът на сол.

Коментари