Публикация

Алкохолът развеселява, но и прави хората по-агресивни


Доц. Анета Хубенова, ръководител на клиниката по токсикология в МБАЛСМ „Пирогов”, пред Хелт медия.

 

Доц. Хубенова, наближават абитуриентските балове. Какво бихте посъветвали младите хора? Като „приятел” или „враг” ще се прояви алкохолът в една от най-прекрасните вечери на живота им?

Да, наистина наближават абитуриентските балове, едно дълго чакано от зрелостниците събитие, за което те и близките им се готвят с голямо вълнение през последните месеци. Това е прекрасна вечер, която абитуриентите възприемат като начало на нов етап в техния живот, начало на неизвестното, на раздялата с ученическите години. И,  разбира се, в тази вечер на освободеност от училищните догми присъства и консумацията на алкохол. Много пъти си задаваме въпроса „приятел” или „враг” е той. Една част от абитуриентите ще консумират спиртни напитки за първи път, други – най-вероятно вече са изпробвали не само вкуса, но и въздействието им.

Проблемът е в това, че тази вечер биха могли да прекалят, приемайки, че алкохолът ще им даде старт към бъдещето и новия начин на поведение. И ето как алкохолът от „приятел” за добро настроение може да се превърне в най-големия им враг. Защо? По-голямата и най-вече смесена консумация на алкохолни питиета ще ги направи по-весели, но и по-агресивни, по-самонадеяни, нестабилни, безпомощни, със замъглено съзнание, невинаги съзнаващи постъпките си. За съжаление, абитуриентите може да наранят себе си или околните, да се качат в кола и да карат безпаметно, да получат отравяне, да станат смешни, дори жалки, в очите на останалите, особено сред представителките на нежния пол.

Бих посъветвала тези млади чудесни момичета и момчета, облечени като за модно ревю – не прекалявайте с алкохола, не смесвайте няколко спиртни напитки, не пийте безразборно и запазете достойнството си. Нека тази вечер да остави у вас, съучениците и приятелите ви прекрасни спомени, които без неудобство ще разказвате на децата си.

Има ли проучване, показващо процента на младите хора, консумиращи алкохол, както и колко от тях предпочитат концентратите?
Не бих могла да кажа процента на младите хора, консумиращи алкохол, но бих могла да спомена, че той не е много малък. Имам предвид броя на тези, които са се обърнали за спешна медицинска помощ към нас – токсиколозите, както и тези, които поради някакъв вид травма, в резултат от въздействието на алкохола, са потърсили медицинска помощ. Според нашите проучвания и наблюдения, младежите употребяват предимно концентрирани алкохолни напитки и по-рядко вино или бира.

Според вас, те запознати ли са с вредните последствия от алкохолните ексцесии и какви са те ? Как може да се разпознае алкохолът - менте? Какви са признаците на острата и хроничната алкохолната интоксикация? Кое е по-опасно за младия, подрастващ организъм – редовната , но умерена кoнсумация на спиртни напитки или редките, но екстремни напивания?
Може би младите хора не са запознати с действието на алкохола, може би искат да опитат неговия ефект върху себе си, да се „изявят” като вече пораснали, независими, подражаващи на свои герои от филми. А алкохолът има изключително вредно действие, особено върху нервната система. Твърде нелицеприятна е гледката на елегантно облечено момче или момиче, повърнало върху дрехите си, с рани по главата, размазан грим и непристойно поведение.

Не би могло да се разпознае кога се консумира алкохол менте, защото в първите часове на приема му оплакванията не се различават. Острата алкохолна интоксикация / отравяне / настъпва след еднократно погълнато голямо количество алкохол – за всеки човек това количество е индивидуално. Особено за тези, които не са опитвали досега и 100 грама може да предизвикат остро отравяне. Хроничната алкохолна интоксикация е резултат от редовен прием на алкохол, различно количество, дълго време, ежедневно при някои индивиди.

Тя е болестно тежко състояние, т.н. алкохолна болест, със системно увреждане на почти всички органи в човешкия организъм и се изявява с алкохолна епилепсия, алкохолна психоза, полиневрит с невъзможност за движения на горни и долни крайници, алкохолен гастрит, хепатит, панкреатит, анемия и други.
За младия човек е опасен приемът на всякакъв вид алкохол – неговите неукрепнали във функционално отношение органи са особено податливи на алкохолното въздействие и бързо може да се достигне до степен на зависимост.

Увеличава ли се приемът в токсикологичната клиника на МБАЛСМ „Пирогов” на млади хора по време на абитуриентските празници?
През отделните години броят на потърсилите медицинска помощ и на постъпилите отровени с алкохол абитуриенти в Клиниката по токсикология в „Пирогов” е доста константен, а като обем би могъл да се нарече умерен.


Коментари