Публикация

Калцият – минерал №1


Всички знаят, че здравите зъби и кости зависят от калция. Но, ако мислите, че е достатъчно да пиете мляко, за да достигнете необходимата норма, лъжете се. Калцият е единственият микроелемент, ежедневната потребност от който се измерва не в милиграми, а в грамове. Затова и препоръчителното количество не се вмества в нито една поливалентна таблетка.

Слънце, извара и риба

Според последните изследвания активно растящият организъм се нуждае от 1,2 грама калций в денонощие. След 25-годишна възраст дозата се понижава до 0,8 г. За бременните жени се увеличава до 1,2 грама, а за кърмачките – до 1,5 грама. Толкова е необходимото количество и за жените, прекрачили 50-те.
Калцият преди всичко се съдържа в млякото. Но, за да си набавите 1,2 грама, ще ви се наложи да изпивате по 4-5 чаши. Затова прибавете към менюто си извара или сирене. Един от двата продукта винаги би трябвало да присъства на трапезата ви.

Оказва се обаче, че с приемането на калций работата е свършена наполовина. Необходимо е още микроелементът да се усвои. За това най-много помага витамин D и слънчевата светлина. Известно е, че има южни народи, които почти не консумират млечни продукти и въпреки това не изпитват недостиг на калций. Живеещите в умерения климат трябва да наблегнат още на рибеното масло и печената риба. Дори най-големите противници на млякото могат да избегнат дефицита на калций. Достатъчно е да се запознаят с традиционните блюда на православните пости. На първо място са бобовите култури и соята. Богати на калций са и рибните консерви, както и месните бульони от кости.

Какви проблеми ще ни спести калцият?

-  Остеопороза. Това е тежко заболяване, свързано с намалена плътност на костите. Трудно се лекува, но лесно се предотвратява. Основната профилактика е приемът на калций. И повече спорт.
-  Хипертония. Нерядко това заболяване е предизвикано от дефицит на калций.
 - Рак на дебелото черво и задстомашната жлеза. Според последните изследвания приемът на калций може да понижи риска от тези заболявания при хора, които са предразположени към тях.

За кого е най-нужен калцият?

- хората с ниска физическа активност - неколкодневен постелъчен режим води до сериозна загуба на този минерал.


- хората, подложени на стрес.
- любителите на фитнеса - активните тренировки извеждат калция от организма заедно с потта. Затова интензивно спортуващите се нуждаят от допълнителни количества. 
 - страдащите от безсъние - чаша мляко, парче сирене или таблетка калций преди лягане ще ви помогнат за заспите.

Коментари