Публикация

Статините удължават живота при висок холестерол


Д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Пета МБАЛ-София, за това какво представлява холестеролът, каква е превенцията и неговото лечение


Д-р Марчев, лошо нещо ли е холестеролът?
Ако отговорим еднозначно, че той е лош, означава да кажем, че ние самите сме лоши, защото голяма част от телесното ни тегло се дължи на холестерола. Той е задължителна съставка на всички клетъчни мембрани, на много от половите хормони, съдържа се в жлъчните киселини, така че без холестерол не може да се живее. Тук въпросът е в количеството. Генетично на нас ни е заложено да натрупваме холестерол, защото нашите предци не са се хранили така охолно с животински храни и организмът е пригоден да складира мазнините, когато бъдат приети като храна.

Защо става така, че част от холестерола се отлага по кръвоносните съдове и предизвиква атеросклероза и нейните усложнения – инфаркт и инсулт?
Причините са свързани с прекомерно хранене, затлъстяване, обездвижване. Само в малка част от хората високият холестерол не е свързан пряко с храненето, а с повишен вътрешен синтез.

Какви храни са препоръчителни и кои не са добри за хората с повишен холестерол?

Полезни са зърнените продукти, плодовете и зеленчуците, особено сурови или леко задушени, зехтинът. Спокойно може да се яде риба, както и бяло пилешко месо, без кожата. Месата, особено тлъстите, колбасите с мляно месо, рафинираната захар и продуктите с нея трябва да бъдат сведени до минимум в менюто на хората с повишен сърдечно-съдов риск.

Може ли човек да разбере без специфични изследвания , че има висок холестерол?

За съжаление, не. Трябва да го изследваме и при установени повишени равнища, да го лекуваме. Тук важат едни прости правила, които не се спазват от повечето хора. Първо – ако кръвното ти е над 140 на 90 (а за диабетиците над 130 на 80), трябва да пиеш таблетки за понижаване на налягането. Второ, ако холестеролът е висок, също трябва да се намалява медикаментозно. За нормалните кръвни стойности има следните прости цифри: числата от 6 до 1, без 4. Всеки трябва да има кръвна захар под 6; общ холестерол под 5; лошият холестерол (LDL) да е под 3; триглицеридите да се под 2, а добрият холестерол (HDL) да е над 1.

Какво е съвременното лечение на холестерола?

Има много субстанции, които свалят холестерола, но не удължават живота. Например прекомерната употреба на алкохол намалява холестерола, но също така съкращава живота. Затова е важен въпросът как точно да намалим холестерола, за да има полза за човека. В момента симвастатините са най-използваните препарати по света за намаляване на повишения холестерол. Причината е, че още преди 15 години със симвастатина е проведено сериозно голямо клинично проучване, което доказа, че удължава живота. 10 години по-късно е направено ново проучване, което потвърждава първоначалните резултати – пациентите с повишен холестерол, приемащи редовно симвастатини, живеят по-дълго в сравнение с контролната група, която е имала проблеми с холестерола, но не се е лекувала с такъв клас медикаменти.

Коментари