Публикация

Предменструалният синдром е преодолим


Тони Маринова разговаря с д-р Евгени Василев, акушер гинеколог и мамолог от І-а специализирана АГ болница „Св. София” в столицата, за начините за преодоляване на предменструалния дискомфорт. 

Д-р Василев, колко често срещан проблем е предменструалният синдром (ПМС)?
Появява се както в млада възраст, така и в по-напреднала при жени, които имат менструален цикъл. Синдромът се характеризира с общо неразположение, подуване и болки в коремната област, напрежение и болка в млечните жлези, главоболие. В този период жените стават емоционално нестабилни.

Каква е причината за този дискомфорт?

Появява се на базата на хормоналните промени, които настъпват в организма с наближаването на менструалния цикъл.

А може ли причините да бъдат наследствени? Например, ако майката е страдала от този синдром, той да се прояви и при дъщерята.
Не е задължително, все пак дъщерята носи генетичен материал и от другия родител. Но прави впечатление, че дъщерите са повторение на майката. Ако при нея менструалния цикъл настъпва около 13-14-годишна възраст, горе-долу тогава настъпва и при дъщерята. Ако при майката настъпва и ранна менопауза, то често и при дъщерята настъпва ранна менопауза.

Доколко оплакванията са повод да се потърси помощ в акушеро-гинекологичния кабинет?
Много често болката се свързва със заболяване, но невинаги е така. Това е физиологичен процес, при който има известни отклонения. Съществува канцерофобия и искам да успокоя пациентките, че периодичната болка в млечните жлези е израз на ПМС, нарича се мастодения, и за него има лечение.

Всичките тези неприятни усещания жените не бива да ги понасят като нещо нормално и закономерно?
Има редица начини да се повлияе на това състояние. Единият от тях е употребата на контрацептивни препарати при млади жени. Освен че имат лечебен ефект, предпазват от забременяване и нежелани аборти, те имат така наречените неконтрацептивни ползи, като се започне от намаляване честотата на раковите заболявания на яйчници до прилагането им при ПМС.

Друг вариант са прогестероновите препарати, които се включват във втората фаза след овулацията при жените. През последните години на фармацевтичния пазар излязоха и много фитопрепарати на билкова основа, които потискат множество от симптомите на предменструалния синдром.



Коментари