Публикация

Кожата - огледало на здравето


Красотата се постига чрез правилно хранене, природна козметика и антистрес.

Във времето, когато в медицината не е имало нито технически апарати, нито лабораторни изследвания, лекарите е трябвало да правят диагностиката си въз основата на това, което виждат. Освен урината, кръвта и изпражненията, кожата също е била показател за здравословното състояние на организма и за възможни заболявания.

Някои със сигурност познават връзката между Базедовите очи и хиперфункцията на щитовидната жлеза или пък си мислят за чернодробно заболяване, когато забележат паякообразни белези или червени петна по кожата. Но в миналото лекарите са отивали доста по-далече. Помирисвали са урината, а понякога даже са я опитвали, за да докажат захарен диабет. Червените бузи в повечето случаи означавали митрална клапа недостатъчност на сърцето, а пък сивата, бледа кожа се асоциирала с бъбречно заболяване.

Човекът е устроен така, че по отношение на кожата да се интересува предимно от разкрасяването й, т.е. от фасадното й почистване. Но често се забравя, че кожата не е просто една обвивка. Благодарение на нея, ние правим контакт с външната среда и същевременно се разграничаваме от нея. Тя ни помага да „докоснем” и „осъзнаем” заобикалящия ни свят. Кожата е орган на усещането, на допира и същевременно - сексуален орган. Чрез нея организмът ни диша и отделя пот.

Кожата не рефлектира само телесното ни състояние, тя отразява и нашите чувства. Не можем да я подправим по никакъв начин, тя е розова, когато се чувстваме добре. Почервеняваме от срам, пребледняваме от страх и посивяваме, когато имаме проблеми със стомаха. 

Като един чувствителен сеизмограф, тя отразява нашето здравословно състояние

Продължителният стрес например прави тена стар и сив. Хора, подложени на голям стрес, могат да се състарят за една нощ и косите им да побелеят. Известни са и връзките между мозъка и кожата – при психически стрес най-често започват да се развиват или се появяват дерматози.

Тези и др. примери звучат доста логично, но на пръв поглед има много връзки, които звучат парадоксално. Много хора, практикуващи джогинг например, изглеждат по-възрастни, въпреки че често са на чист въздух. Или вижте приятелката си, която въпреки че внимава с калориите и полага скъпоструващи козметични грижи, се бори с преждевременните бръчки.

Досега за тези случаи са били обяснявани с грешки в гените. Но модерната наука дават друго обяснение на нещата – причините са невидимите възпалителни огнища, а рецептата гласи: 

„Изгасете вътрешния пожар!” Т.е. вземете мерки срещу неправилното хранене и стреса, които смущават хормоналната обмяна и веществата - посредници в организма, и причиняват минимални, незабележими и безболезнени микровъзпаления в кожата – истинските причини за бръчките, вялата кожа, преждевременното й остаряване и висящите контури на лицето.
Но там където врагът е разобличен, той може да бъде и ефективно победен. Това може да стане с ударната доза правилно хранене, природна козметика и ефективни методи за овладяване на стреса.

Резултатите ще ви смаят. В борбата срещу враговете подновяването на кожата е вашият най-добър съюзник: на всеки 28 дни кожните клетки се обновяват. Това означава, че вземайки подходящи мерки, само след месец може да изглеждате с няколко години по-млад и по-здрав отколкото сте били преди.

Коментари