Публикация

Ендоскопската операция е по-малко травмираща за пациента


Хирургът д-р Димитър Цанков от габровската многопрофилна болница „Д-р Тота Венкова” прилага успешно ендоскопската хирургия, като има амбицията тя да е рутинен метод за лечение в отделението. Специализирал е в Белгия, Швейцария и Италия.


Д-р Цанков, какви са предимствата на ендоскопските операции?

Операциите по лапароскопски или ендоскопски начин са по-малко травмиращи за пациентите, загубата на кръв и следоперативните болки са нищожни. Възстановителният процес е по-кратък. Методът е особено подходящ при пациенти с наднормено тегло.

Какво е приложението на този метод във вашата болница?
Лапароскопската хирургия не е лукс при нас. От 2004 г. в хирургичното отделение по този начин отстраняваме възпален жлъчен мехур с камъни.

По-късно усвоихме техниките за диафрагмална херния, а от 2006 г. въведохме лапароскопската хирургия при заболявания на дебелото черво. Сега почти всички апендектомии, включително и при перитонити, се правят по този начин. Същото важи и при острите холецистити (възпаления на жлъчката – б. р.).

Натрупахме голям опит в хирургията на щитовидната жлеза. Имаме професионалната увереност, че можем да се справим и с най-тежките случаи на възловидна гуша, базедова болест и рак на щитовидната жлеза. Усвоихме оперативната техника за тези заболявания при специализациите си гр. Аалст, Белгия, където се обучавахме в частна клиника.

Каква е ролята на ендоскопията в диагностиката?
Понякога това е единственият метод за поставяне на точна диагноза, след което операцията може да прерасне в лечебна. Това се дължи на факта, че разрезите са малки и се избягват усложнения при зарастването на оперативната рана.

Как се понасят такива операции от по-възрастни пациенти, които имат и други заболявания?
Наскоро оперирахме по този начин възрастна пациентка в тежко увредено общо състояние и това, бих казал, спаси нейния живот.
Класическите операции с големи разрези и кървене постепенно ще останат в миналото, защото пациентите заслужават най-доброто и качествено лечение, което се предлага в напредналите страни.

Коментари