Публикация

Сенната хрема може да развали пролетното настроение



През пролетно-летния сезон се разгръщат в пълния си вид поленовите алергии - т.нар. „сенна хрема”, поленова астма и поленова уртикария. В България около 1 млн. души страдат от „сенна хрема”.

Какво представлява „сенната хрема”?

Това е алергичен ринит и конюнктивит, причинени от полени. Полените са тичинковия прашец на опрашващите се чрез вятъра растения. Това са финни микроскопични частички, които въздушните течения носят на големи разстояния. Предизвикват алергично дразнене при пределна концентрация 10-20 зърна/ куб. м. и при контакт с лигавицата на носа и дихателните пътища на белия дроб.

Различните видове полени се разпространяват във въздуха през различни периоди от сезона:
- дървесни (бреза, елша, лешник, кленови, кипариси) – март, април
- тревни (райграс, тимотейка, ливадина, ръж) – май, юни, юли
- житни и плевели – юли, август, септември, октомври.

Кои са основните симптоми ?

Симптомите на заболяването се появяват в периода на цъфтежа и обикновено липсват извън него. Изразяват се в многократно кихане, сърбеж в носа, очите и мекото небце, водниста или слузна секреция със стичане по фаринкса, запушване на носа.Често се съпровождат с умора, отпадналост, раздразнителност, дори субфебрилитет, което е причина не- рядко в такива случаи ринитът да се приема и лекува като простудно заболяване.

Алергичният ринит не е заболяване , застрашаващо живота на болните, но в голяма степен нарушава комфорта и качеството на живот. Когато не се лекува адекватно, може да доведе до усложнения – серозен отит (възпаление на средното ухо) с различно по степен намаление на слуха; хроничен синузит- главоболие, болка в областта на синусите, нощна кашлица, субфебрилитет; възпаление на аденодната вегетация (т.нар. трета сливица) при деца.

Алергичното възпаление може да засегне и долните дихателни пътища и да доведе до развитието на поленова астма.

Как да разграничим сезонния алергичен ринит от вирусна хрема?

Когато алергичният ринит се манифестира за първи сезон, това може да създаде известни затруднения. Наличието на близки роднини с алергичен ринит и/или бронхиална астма, на кожни алергии в ранна детска възраст, зачестяване на простудните заболявания през пролетно- летния сезон, повторяемост на описаните симптоми през сезона - насочват към сезонен алергичен ринит.

Окончателната диагноза се поставя от специалист алерголог след провеждане на кожно- алергично тестуване или изследване на специфични Ig Е за определяне вида на алергена или алергените, към които е чувствителен пациентът.

Как да лекуваме „сенната” хрема?


След поставяне на диагнозата сезонен алергичен ринит основните моменти в лечението са: избягване контакта с алергена - за полените това е възможно частично; медикаментозно лечение - повлиява симптомите, като потиска проявите на алергичното възпаление. Лечението трябва да бъде продължително, докато трае сезонът и оплакванията на пациента; специфична имунотерапия –лечение, насочено към причината, което може да доведе до излекуване

Съществуват различни групи лекарства: антихистамини - орални и назални (те повлияват кихането, сърбежа, секрецията,1); локални деконгестанти (широко използваните обикновени капки за нос) - кратки курсове не по- дълги от 7- 10 дни, поради риск от развитие на т.нар.”медикаментозен”ринит; назални кортикостероиди - с добър ефект върху запушването.

Особено място сред антихистаминовите препарати заема Allergodil- nasal spray - локален антихистамин с двойно действие. От една страна повлиява сърбежа, кихането, воднистата секреция и от друга има противовъзпалителна активност като повлиява и назалната обструкция. Има бързо начало на действие, продължителен ефект, лесен е за приложение, безопасен при употреба до 6 месеца и с минимални странични ефекти.

Коментари