Публикация

Цигарите – дамоклевият меч над човешкото здраве


Д-р Тодор Хинов, председател на Национална асоциацията против тютюнопушенето, за статистиката, държавното безхаберие и вредата от пушенето

Д-р Хинов, колко се сериозен проблемът с тютюнопушенето в България?
В интерес на истината все още няма национално проучване за параметрите на тютюнопушенето у нас. Естествено и данните за държавата са само предполагаеми. В нашата асоциация сме правили изследване за употребата на цигари сред лекарското съсловие. Преди три години главният секретар на Европейската асоциация съобщи, че над 60% от лекарите в България пушат. Това беше ужасяващо. Тогава решихме да направим проучването и се оказа, че фактите са малко по-различни - процентът е 39. Интересно е, че се увеличава пушенето сред жените. Освен това най-често подвластни на вредния навик са лекарите от 35 до 55 години.

Фактите са доста стряскащи, особено като е известно, че възрастта на пушачите спада...
Проблемът е сериозен и от национален мащаб. За съжаление, управляващите не обръщаха внимание на фактите, независимо, че Европа и светът непрекъснато развяват знамето на борба срещу този порок. Възрастта пада надолу, жените и децата пушат най-много, а с тях не се работи. Инициативите се правят кампанийно, от време на време – като има някакъв повод. Липсата на контрол също е от голямо значение.

А хората започват да боледуват все повече и повече. Никотинът и катранът са причина за 60% от белодробните заболявания. Ние правихме проучване при 1200 деца в едно пловдивско училище. Оказа се, че 75% от тях живеят сред тютюнев дим, а 25% от по-големите ученици (7-12-и клас) активно пушат. Това са стряскащи факти. Установихме още, че момичетата пушат наравно с момчетата, което е доста опасно, защото това са бъдещи майки, а цигарите влияят негативно на репродуктивното здраве. Наистина ние сме на едно от челните места в Европа по тютюнопушене.

Има ли собственици на заведения, които са глобени за това, че на местата за непушачи се пуши?
Да сложиш три масички за непушачи на високото, където отива целият тютюнев дим, а отдолу всичките маси да са за пушачи, без да има аспирация, според мен по-голяма подигравка от това няма. По данни на министерството всяка година се глобяват 3000 души. На национално равнище цифрата е смешна?! Освен това от министерството постоянно се оплакват, че не се давали пари за борба с тютюнопушенето. Парите не се дават, защото не се искат и не се използват за каквото е необходимо. Средствата трябва да се взимат от производителите и търговците на цигари, както и от хората, които нарушават закона. И тези пари трябва са се събират във фонд за контрол и промоция. Т.е. трябва да има стимулиране, от една страна, и санкции, от друга.

Какви поражения на организма може да нанесе тютюнопушенето?

Повишава се рискът от сърдечни заболявания. Ако се прибави прием на алкохол, наднормено тегло или други рискови фактори, опасността се умножава. Много е важно да не забравяме, че пушенето е основен рисков фактор за развитие на карцином на белия дроб, който доскоро беше голям проблем главно за мъжете. Но все повече се увеличава и броят на жените с такава диагноза. Белодробният карцином е труден за лечение и изисква продължително време. Колкото повече пушите, толкова повече се доближавате до тази диагноза, въпреки че абсолютно достатъчни са и 1 - 2 цигари на ден, за да причинят белодробен карцином.

Може ли да се каже, че пушенето отключва и други заболявания?
Трябва да се знае, че хроничните белодробни болести са много по-често срещани между дългогодишните пушачи и могат да нарушат работоспособността и активността на пациентите. Освен това пушачите са по-податливи на простудни заболявания. Младите момичета трябва много да внимават, тъй като цигарите сериозно влияят върху външния вид. И ако искат да са хубави, не трябва да си позволяват този вреден навик. Пушенето въздейства също и на кожата. Остаряването е по-бързо при пушачите, много по-рано се появяват бръчки и изтъняване на кожата. Да не забравяме, че тютюнопушенето увеличава риска от развитие и на други ракови заболявания.

Как цигарите влияят на репродуктивното здраве?

Тютюнопушенето сериозно уврежда репродуктивната функция и на мъжете, и на жените, тъй като цигарите съдържат множество токсични, карциногенни и мутагенни вещества. При жените тютюнът потиска производството на естроген, яйцеклетките стават по-податливи на генетични дефект, намалява и яйчниковият резерв, а менопаузата настъпва от 1 до 4 години по-рано. При пушачките се увеличава рискът от извънматочна бременност, тъй като веществата, съдържащи се в цигарения дим, намаляват перисталтиката на маточните тръби и съответно се затруднява транспортирането на оплодената яйцеклетка до матката. Голям процент от случаите с неизяснено забавяне на психическото развитие при деца се дължи именно на пушенето по време на бременност. Освен това спонтанните аборти при бременни жени-пушачки са значително повече.

Как влияе пушенето на репродуктивните способности на мъжа?
Доказано е, че се намалява концентрацията, подвижността, виталитета и морфологията на сперматозоидите. Причината е, че кадмият, съдържащ се в цигарения дим, блокира усвояването на цинка, който подпомага движението на сперматозоидите. Ниските нива на този елемент предразполагат към възпаление на простатната жлеза и пречат на образуването на така необходимия на мъжете тестостерон. Импотентността, причинена от тютюнопушенето, се дължи на токсини, които уврежда кръвоносната система и затруднява кръвния поток. Никотинът също намалява притока на кръв към пениса.

Коментари