Публикация

Проф. Дженари: Всеки може да се предпази от меланом


Петнайсет българки с рак на гърдата получиха високоспециализирана консултация за диагнозата и лечението си от световноизвестния италиански професор Роберто Дженари, който през изминалата седмица за пореден път посети България като консултант на Международния онкологичен консултативен център.

При посещението си в София проф. Дженари извърши и безплатни профилактични прегледи за Малигнен мелоном – най-злокачествената форма на кожен рак, който може да причини смърт.
Проф. Дженари обяви пред българските журналисти, че

България изостава по отношение на ранното откриване на рака на гърдата

В нашата страна в първи стадий се диагностицират максимум 5 процента от пациентките, докато в Италия и в другите напреднали държави на Европа този процент е 85 – 90 на сто.

Италианската онкологична школа почти е изключила премахването на гърдата при откриване на рак. Проф. Дженари беше категоричен, че тоталното отстраняване на млечната жлеза, дори и в по-напреднал стадий, не дава по-добри резултати, в сравнение с щадящата операция, при която се отстранява само туморът. Освен това при операциите за рак на гърдата едновременно се прави и пластика, за да може пациентката да излезе от болницата без психическа травма от промяна на тялото й.

Италианският лекар за пореден път призова българките да имат по-отговорно отношение към собственото си здраве като редовно се тестват сами за промяна във формата, големината и консистенцията на гърдите. Всеки личен лекар може да обучи пациентките си как да правят това, най-добре под душа.

При най-малка промяна трябва да се търси специализирана помощ.

Отделно от този тест всяка жена трябва редовно да посещава мамологичен кабинет, за да бъдат изследвани гърдите й с ехограф или мамограф, според преценката на лекаря.
При първична диагноза "рак на гърдата" трябва задължително да се търси втори лекарско мнение, какъвто е стандартът във всички високо развити държави, категоричен е проф. Дженари.

България е сред държавите, в които заради географската положение хората са застрашени от малигнен меланом.
На всеки пет години заболеваемостта от това заболяване се удвоява. В Австралия той е четвърта причина за смъртност на населението.

Въпреки че е много агресивен, този вид тумор може да се лекува успешно, ако се открие навреме.
Сред хората с повишен риск за малигнен меланом са червенокосите, хората с бяла кожа и синеоките, както и фамилно предразположените, които имат роднини с меланом.

По думите на проф. Дженари, всеки може да се предпази от неблагоприятно развитие на меланом, ако спазва елементарни правила – ограничено излагане на слънце след, при това след нанасяне на защитни кремове и наблюдаване на собственото тяло за промени в пигментните петна и бенките. „Съмнителни” са бенките, по-големи от 5 мм с неправилна форма, с нерезки очертания, новопоявилите се, както и много тъмните на цвят.
Особено важно е децата да бъдат предпазвани от слънчеви изгаряния, защото те могат да засилят риска от меланом, дори след десетилетия.

Коментари