Публикация

Морската вода - идеален лечител при разширени вени


През лятото умората в краката може да се възприеме и като естествена последица от жегата, която значително затруднява кръвообращението. За съжаление, статистиката показва, че почти всяка втора жена на възраст между 20 и 25 години има някакъв проблем с вените. В известен процент разширените вени се дължат и на генетично предразположение, но ако не се създадат подходящи условия за развитието на тази фамилно обусловена патология, тя ще се прояви значително по-късно и в много по-лека форма. Тогава опасността от настъпване на усложнения (тромбофлебит, застоен дерматит, атонични язви на подбедрицата) може и да се избегне.

Първите промени по кожата на краката при едно начеващо разширяване на вените са преди всичко козметични. Появяват се леко забележими синкави, надлъжно ориентирани и леко криволичещи лентовидни ивици, понякога изглеждащи и като сини броеници. По кожата в областта на глезените се оформят синьо-червени паяжинки или снопчета от венички, наподобяващи метличина. В други случаи разширените повърхностни кръвоносни съдове по бедрата и глезенните стави изглеждат като глава на медуза.

Тези козметични дефекти не са толкова страшни, но ако разширяването на повърхностните капиляри и вени се засилва, във всеки момент може да се появи и болката. Дори тя и да не е драстична, достатъчно неприятно е чувството на напрегнатост в краката, както и натежаването им в края на деня като оловни. Понякога е възможно болката да ви връхлети внезапно, заедно с усложненията, най-честото от които е тромбофлебитът.

Лечението

Може да се провежда с медикаменти, с билки и по оперативен път. Операциите обикновено са сполучливи, но понякога след това организмът, стремейки се да осъществи кръвообращението по старото му русло, разширява нови вени и картината се повтаря отново. Ето защо, най-разумно е към операция да се пристъпва само в краен случай, като при това вените се подложат на интензивно комплексно лечение, включващо медикаменти, билки и антиоксиданти.

За да не се стига до влошаване на състоянието при наличие на разширени вени и до настъпване на усложнения, успоредно с терапевтичните мерки трябва да се полагат и известни усилия с профилактичен характер, които са от изключително значение. Спокойно може да се твърди, че в по-голямата част от случаите е напълно валидно правилото

„Грам профилактика струва повече от килограм лечение”

Затова, докато се наслаждаваме на отпуската си и на морето, не бива да пренебрегваме някои основни правила:

• В деня преди тръгването на почивка направете един продължителен крос и задължително след това изпийте поне един аспирин.

• Докато пътувате към морето, не прекарвайте в една и съща седяща поза повече от два часа. Не кръстосвайте краката си, защото това допълнително затруднява кръвообращението. Носете си за всеки случай еластични стягащи бинтове или чорапи.

• Приемайте често течности (около половин литър на час), като избягвате алкохола и кафето, които дехидратират организма.

• Не се излагайте на слънце между 13 и 15 часа.

• На всеки 30 минути прекъсвайте слънчевите бани, за да се изкъпете в морето. Така се понижава общата телесна температура.

• Тичайте в морската вода с високо вдигнати колене, на дълбочина малко над тях.

• Докато лежите на пясъка, повдигайте за няколко минути краката. Така се улеснява обратната циркулация на кръвта.

• Практикувайте спортове, които стимулират кръвообращението, без да влошават състоянието на вените – колоездене, крос и др. Предпочитани терени за бягането, тонизиращи ходилата, са пясъкът на плажа, горският мъх и влажната трева. Вечерните разходки по плажната ивица са задължителни.

• Сутрин и вечер вземайте душове, като редувате топла със студена вода. Насочвайте многократно струята към краката си, за да тренирате венозните съдове. Но никога не използвайте много студена вода – тя предизвиква твърде силно свиване на вените, след което следва компенсаторното им разширяване.

• След като се приберете от плажа, легнете и повдигнете краката си на височина около 10 см (ако не страдате от сърдечно заболяване).

• Освен плуването, което е изключително полезно за краката, използвайте част от времето си да правите гимнастика в морската вода или в басейна. Гимнастиката във водата е не по-малко ефикасна от упражненията с гири, но много по-щадяща за гръбначния стълб и ставите. За това тя е много полезна както за начинаещи, така и за напреднали:

1. Тялото е изправено, в разкрачен стоеж. Ръцете са издигнати встрани до нивото на раменния пояс. Имитирайте с тях изписването на цифрата 8. В началото дланите са обрани нагоре, а след това периодично се обръщат нагоре.

2. Тялото е изправено и ръцете са изпънати под прав ъгъл пред него. Започнете бавно да пристъпвате напред, като едновременно, порейки водата с ръце, гребете с тях по посока на повдигнатия крак. Тежестта на тялото се пренася върху стъпилия на дъното крак.

3. Тялото е изправено, в разкрачен стоеж. Ръцете са издигнати встрани до нивото на раменния пояс. Следва прибиране на ръцете към тялото и едновременно с това събиране на краката, придружено с подклякане.

 

Изпълнявайте тези движения във все по-бързо темпо, подскачайки.

Коментари