Публикация

Онихомикозите рядко се повлияват от локални средства

Онихомикозата е заболяване на ноктите, което се предизвиква от гъбички.


Най-голямо значение като причинител на това често срещано заболяване са т. нар. дерматофити, в много малка степен - дрожди и плесени. Гъбичките могат да се срещнат навсякъде, но преди всичко там, където е топло и влажно - басейни, обществени бани, сауни, закрити плажове. Значение за заразяването имат и други процеси като лоша хигиена, силно изпотяване, травма на ноктите, нарушение в кръвния ток, имунокомпроментирани пациенти (диабетици, болни на системна кортикостероидна и друга терапия).

По-често се засягат ноктите на краката, като заболяването може да обхване и околната кожа. Инфекцията започва най-често от свободния край на нокътната плочка. Появява се кафеникаво петно, което постепенно се разширява и разпространява към основата. Нокътят губи своята нормална прозрачност и еластичност, потъмнява и се деформира, става дебел и трошлив. Болестният процес рядко се ограничава до заболяването само на един нокът, в повечето случаи заразата обхваща и другите нокти. Различават се т.нар. дистална (латерална, повърхностна) и тотална дистрофия. При последната ноктите стават много неприятни на външен вид, с мощна инвазия на гъбичковата инфекция.

Лечението на онихомикозата зависи от степента на поразяване на нокътя, от причинителя и от неговата медикаментозна чувствителност. В повечето случаи се налага вътрешно лечение, тъй като много малък процент от болните се повлияват от локална терапия. Това се определя от факта, че обикновено локалното средство е недостатъчно да санира тежката гъбичкова инфекция, не може да проникне в дълбочина и в повечето случаи само забавя адекватното лечение. Най-сигурно повлияване и излекуване се постига с медикаменти, защото те успяват да достигнат до всички инфектирани участъци по кръвен път. Най-използваните системни антимикотици, както у нас, така и по света са Terbinafine, Fluconazole, Itraconazole и Ketoconazole, като се следват специфични курсове на терапевтично поведение.

На ръцете ноктите се подновяват изцяло за 6-7 месеца, докато тези на краката - от 9 месеца до 1 година. При възрастни хора обаче нокътният растеж е забавен. Системните антимикотици действат и след преустановяване на лечението, което определя техния ефект и след спиране приема на медикамента. Преди назначаване на терапията, която дерматологът е избрал и която трябва да бъде строго индивидуализирана , е необходимо да се изследват специфични биохимични показатели, които да бъдат проследени в хода на лечението. За излекуването на пациента е важна коректната диагноза, тъй като болестите на ноктите са много и включват широка диференциална диагноза. Терапията трябва задължително да бъде съобразена и със специфичния причинител.

Коментари