Публикация

Сливиците не трябва да се вадят заради инфекции


Тони Маринова разговаря с д-р Мариана Мандаджиева, специалист по УНГ и клинична алергология във ВМА, за инфекциите при децата.

Д-р Мандаджиева, едни от най-често срещаните инфекции в детска възраст са свързани с Вашата специалност уши, нос, гърло. Защо?
Причината е, че децата за първи път в своето развитие се сблъскват с различни бактериални и вирусни заболявания. Не трябва да се фиксира вниманието върху тях, защото те са един вид тренинг на имунната система. Не бива и винаги да се дават антибиотици.

Внимание трябва да се обърне когато вирусните инфекции са повече от 6 за една година или повече от една през зимните месеци от октомври до февруари. Тревожно е и когато заболяванията на долните дихателни пътища са повече от три за годината. Под този брой, това са нормални стимулатори на имунната система.

Какви са най-честите симптоми, които притесняват родителите и търсят Вашата помощ.
Най-често майките ги притеснява възпаленото гърло и ангините. В повечето случаи настояват на всяка цена сливиците да се оперират.

А трябва ли да се прави това?
Не бива да се махат сливици заради вирусни инфекции. Това не са ангини, а просто зачервено гърло. Когато ангините са гнойни и повече от 6 за година, с високи температури, промяна в кръвната картина, повишена утайка и дават усложнения, тогава трябва да се мисли за операция или за тонзилектомия. А махането на третата сливица също има показания и те трябва внимателно да се обсъдят.

Специалистите твърдят, че през 2015 година всеки втори човек на нашата планета ще е алергичен. И при децата нещата няма да стоят по-различно.
За съжаление експанзията на алергичните заболявания няма връзка с напредването на медицината – като лечение - да, като превенция - не. Ще ставаме все по-алергични поради начинът на живот, който водим.

В момента алергичният ринит е много обострен...

Сега е пикът на алергичния ринит. За радост разполагаме с един чудесен медикамент, какъвто е Allergodil, локален антихистамин за приложение в носа, който, употребяван в детската възраст може да спести много други ненужни медикаменти, особено когато децата имат бронхиална астма.

Каква е дозировката?

Най-добре е да се прилага непрекъснато, защото има противовъзпалително действие и препятства напредване на алергичното възпаление. Дозировката е два пъти по едно впръскване във всяка ноздра

Трябва ли родителите да се притесняват, когато се постави диагноза алергия на детето?
Не бива. Особено при бронхиалната астма. Много често алергиите се приемат от някои родители за леки заболявания, които не изискват адекватно и продължително лечение. За това вина може би има и здравната каса, защото медикаментите за лечение на алергичните заболявания не се реимбурсират и пациентите си внушават, че щом държавата не отделя пари, страданието е не особено сериозно.

Какво бихте посъветвали родителите?
Не пропускайте да се отнесете към нужния специалист и за най-малките неща, които ви смущават в здравето на вашето дете. Не пропускайте навреме да започнете лечението на заболяването, каквото и да е то, защото хронифицирането му води до влошаване качеството на живот на вашите деца, понякога - до инвалидизиране, до липса на радост от детството.

Коментари