Публикация

Ще има ли дефицит на семейни лекари?


Най-вероятно догодина ще има дефицит на общопрактикуващи лекари, прогнозира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.
Изводите се налагат от тенденцията за постоянно преустановяване на лекарски практики. Над 1000 семейни лекари не само в труднодостъпните села, но и в големи градове вече са закрили кабинетите си. Някои дори са сменили професията си, алармира д-р Киров.


Статистиката сочи, че през 2000 г. семейните лекари са били 5800, сега вече са под 4800 души. Основната причина все повече от медиците да преустановяват практиките си, е ниското заплащане от Националната здравноосигурителна каса за първичната извънболнична помощ.

 

Поради липсата на Национален рамков договор НЗОК заплаща по цени отпреди 3 години, без да отчита инфлацията, както и поскъпването на лекарствата и консумативите.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настоява за отпускането на още 30 млн. лв., за да бъдат компенсирани загубите от предстоящото премахване на потребителската такса за здравните заведения.

Решението на управляващите от Катарино е промяната да влезе в сила от 1 януари 2009 г. Според последните промени в Закона за здравното осигуряване, таксата за пенсионери беше намалена от 2,20 на 1 лв. От нея са освободени и пациенти с определен вид заболявания, едни от които са онкоболните.

При приемането на промените от управляващото мнозинство заявиха, че държавата ще компенсира общопрактикуващите лекари, като им бъдат отпуснати допълнително 10 млн. лв. до края на 2008 г. До момента обаче все още не е подготвена и приета необходимата наредба към закона.
За тази година отпуснатият от НЗОК бюджет за семейните лекари е 125 млн. лв.

Коментари