Публикация

Нелекуваните полови инфекции са честа причина за безплодие


Заразяването с различни заболявания по полов път става най-често през лятото, но симптомите се проявяват през есента. Последиците от тези инфекции доста често са сериозни, а понякога и необратими – като например безплодието.

Д-р Кирил Свиленов разговаря с д-р Силвия Савова от І АГ Болница „Св.София” в столицата.

Д-р Савова, каква е честотата на половите инфекции?
Най-често се срещат трихомоналната и хламидийната инфекция, а всички знаят и за животозастрашаващия СПИН. В целия свят акцентът е върху контрола, предпазването и качеството на лечението на тези инфекции. Това е една от задачите на Световната здравна организация, както и на Центъра за контрол на заболяванията в Атланта – САЩ.

Каква е причината тези инфекции да се увеличават?
Причините са разнообразни: миграцията на големи групи от хора от държава в държава, акселерацията и съответно ранното започване на полов живот, без предварителна сексуална грамотност, безотговорно поведение, проституция. Само в САЩ например през миналата година са открити 4 милиона новозаразени с хламидия, а боледувалите до момента надминават 100 милиона души. За нашата страна няма точни данни, защото не всички заразени се обръщат към лекар.

Какви хора са най-засегнати от полови инфекции?
Предимно млади хора, жени от 20 до 30 годишна възраст и мъже от 30 до 45 години. Най-често се заразяват хора, които имат повече от един сексуален партньор в даден период.

По вашите наблюдения младите хора информирани ли са за опасността от тези инфекции и за начините за предпазване?
Донякъде, но доста общо. Определено е необходима по-сериозна здравна култура, особено при младежите, защото на тях им предстои да създават семейства и да имат деца. А голяма част от половите инфекции при късна диагноза и занемарено лечение могат да доведат до увреждане на възможността за зачатие и износване на плода.

Известно е, че особено коварна е хламидийната инфекция, защото често няма видими симптоми. Как все пак човек може да се осъмни, че се е заразил?
Това заболяване се причинява от специфична вътреклетъчна бактерия, която се загнездва в маточните тръби при жените. В следствие на това тръбите могат да се запушат, след което се получава стерилитет. При мъжа тази бактерия предизвиква възпаление на уретрата, на простатната жлеза или на семенните мехурчета на тестисите.

Понякога инфекцията има и общи прояви – артрит, конюнктивит. При жените основен белег може да бъде увеличеното влагалищно течение, без други оплаквания. В част от случаите жените изпитват болка по време на полов контакт. При мъжете оплакванията са свързани с парене при уриниране и с изтичане на секрет (особено сутрин). При наличие на такива оплаквания мъжете трябва да посетят андролог, а жените гинеколог.

Как се доказва хламидията?
С тест на кръв или урина. Чрез тези тестове се доказва ДНК на хламидия или антигени срещу бактерията.

При доказана инфекция какъв е подходът?
При неусложнена инфекция прилагаме еднократен прием на 1 грам сумамед. Възможна е пулсова терапия на 1-ви, 7-ми и 14-ти ден. Лечението на усложнените форми е по-сложно и се провежда от съответните специалисти. Навременната терапия може да предотврати стерилитета.

Коментари