Публикация

Изпотяването и стресът - в затворен кръг

Хиперхидрозата влияе негативно върху качеството на живот, причинявайки дискомфорт.


Хиперхидрозата може да се премахне окончателно чрез хирургична намеса.
Потта съдържа 97,5 - 99,5% вода, неголямо количество соли, киселини и креатин.

Тя има свойството да носи аромата на силните храни, присъстващи в менюто на човека. В това отношение особени заслуги имат чесънът и лукът.

Основното значение на изпотяването е да предпази организма от прегряване. За здравия човек е необходима температура от 25 градуса или физическо натоварване, за да започне да се поти. Ако въздухът е наситен с водни пари и неподвижен, потта не се изпарява. С това се обяснява и невъзможността за по-дълго пребиваване в много гореща баня.

Чувствителните нервни окончания, рецепторите, които се намират по цялата повърхност на кожата, стимулират потоотделянето, затова то може да се предизвика и от различни емоции като страх или болка.
Прекомерното изпотяване в медицината се нарича хиперхидроза.

Тя може да бъде първична. От нея страдат 1% от хората на възраст от 15 до 35 години. Вторичната хиперхидроза възниква като следствие на неврологично заболяване, проблем с щитовидната жлеза, възпалителен процес в тялото, хормонален дисбаланс или някакви медикаменти.

Затова при наличие на симптоми тя трябва да се диагностицира от специалист и да се направят изследвания дори на съдържанието на кръвната захар, защото малко хора знаят, че и при диабет потливостта може да се повиши. Съществува и генетичната предразположеност. Ако родителите страдат от обилно изпотяване, вероятността децата да имат същия проблем се увеличава с близо 30%.

Хиперхидрозата не е от заболяванията, които сериозно нарушават здравословното състояние на човека, но влияе негативно върху качеството му на живот, причинявайки дискомфорт.

Той е в постоянен стрес, а това заставя потните жлези да работят още по-енергично, превръщайки проблема му в затворен кръг.

Преди да започнем лечението на хиперхидрозата, първо трябва да установим причината.

Борбата с прекомерното изпотяване се води непрекъснато. 

  - Всеки ден, а понякога и по два пъти, вземайте душ. 

  - Едни от основните методи за борба с хиперхидрозата са козметичните средства. На пазара има антиперспиранти, които блокират донякъде дейността на потните жлези. В състава на всеки антиперспирант влиза и веществото триклозан. То способства за неутрализиране на миризмата. 

  - Носете дрехи от естествени тъкани, защото синтетиката не пропуска въздуха. Памукът и ленът винаги са за предпочитане. 

  - Сменяйте обувките и дрехите си по-често.

 - Научете се да се отпускате и почивате, защото нервното напрежение увеличава потоотделянето.

 - Съществуват и медикаменти, които могат напълно да предотвравят работата на потните жлези, но те не бива да се употребяват дълго време, защото вероятността да нанесат непоправими щети на речта, зрението или работата на сърцето, е голяма. 

 -  Йонофорезата е изход за хората, на които не помагат антиперспирантите. Курсът трае около 10 дни, в резултат на което потоотделянето се нормализира, но след непродължително време е необходимо да се повтори процедурата. 

  - Инжекциите с ботокс временно преустановяват действието на веществата, отговорни за работата на потните жлези. Това действително помага, но инжекциите трябва да се повтарят през 6-12 месеца. А и проблемът няма да бъде отстранен, а временно преустановен.

За съжаление, всички тези методи дават временно решение на проблема. Засега хирургичната намеса е единствената, която ще ви позволи да забравите за хиперхидрозата завинаги.

Коментари