Публикация

Гъбичните инфекции засягат най-често младите жени

Интервю с д-р Мариана Савчева – акушер-гинеколог във Военномедицинската академия в София, за гъбичните инфекции – същност, превенция и лечение.


Д-р Савчева, кои жени са най-често засегнатите от гъбичните инфекции?
Това са основно младите жени, в репродуктивна възраст. Това е понятно по две причини – сексуалната активност на жената през този период, както и функциите, свързани с репродукцията – менструален цикъл, бременност, раждане, кърмене.

Какво всъщност представляват гъбичките?
Гъбичките са една от петте големи групи микроорганизми, които предизвикват възпалителни заболявания при човека. В хода на еволюцията човешкият организъм е изработил защитни механизми срещу инфекциите. Ако разгледаме конкретно гинекологичните проблеми при жените, първата защита е бариерната функция на външните полови органи. Следва био-химичната бариера на влагалището. Нормално влагалището има определена киселинност, която се поддържа в определени граници от един полезен бактерий от групата на лактобацилите. Този бактерий произвежда млечна киселина и именно тя играе ролята на буфер между „добрите” и болестотворните микроорганизми в тази част на женския организъм.

Кои са факторите, които благоприятстват развитието на гъбичните инфекции?
Те се предизвикват от някои от видовете дрождеподобни микроорганизми от рода кандида. Тези гъбички обитават нормално човешкия организъм, най-вече стомашно-чревния тракт и кожата. Дори и да има попадане на гъбички в женските полови органи, това все още не означава инфекция. Тя възниква, ако са налице два фактора – причинителят, в случая гъбичката, да стане по-агресивен, а от друга страна да се отслабят защитните сили на кожно-лигавичните мембрани. Някои общи заболявания могат да благоприятстват възникването на гъбична инфекция. На първо място е захарният диабет, голямо значение имат автоимунните, както и онкологичните заболявания, при които е нарушен общият имунитет.

Какво е значението на антибиотиците за възникването на гъбично възпаление?
При продължително неправилно приложение на широкоспектърни антибиотици има опасност от възникване на гъбична инфекция, защото те унищожават и полезната флора. Затова при необходимост от приемане на антибиотик за повече дни и в големи дози, особено при имунопотиснати болни, трябва да се провежда профилактика на гъбичните инфекции чрез прием на съответните препарати.

Как се диагностицира тази инфекция?

Чрез клиничен преглед и чрез микробиологично изследване, което установява точният причинител, както и на какъв препарат той е чувствителен.

Какво е лечението на гъбичките?

Зависи дали става въпрос за остра или хронична форма на инфекцията. Двете форми се различават по симптомите. При острите кандидози оплакванията на пациентката са силно изразени – течение, налеп, силен сърбеж, болка. Ако става въпрос за хронична инфекция, тези симптоми са по-дискретни. Те се появяват преди или след менструация. Острата форма се лекува по-лесно и по-кратко.

-brr-

Често е достатъчно приложението на една единствена капсула антимикотичен препарат от рода на флукорик – 150 мг. Този прием се съчетава с локално приложение на противогъбичен препарат, при което в огромния процент от случаите лечението е успешно. При хроничните форми се налага т.н. пулсова терапия. При нея препаратите се използват периодично в период на около 3 месеца.

Има ли начин жените да се предпазят от гъбички?
Трябва да се поддържа добър общ и локален имунитет. Това може да стане чрез поддържане на хигиената със специалните гелове за външен интимен тоалет. Когато е необходимо, могат да се поставят свещички, съдържащи полезния лактобацил, но най-важното е редовното посещение при гинеколога. Така ще се открият навреме не само гъбични и други инфекции, но и ще се направи профилактика на рака на маточната шийка.

Коментари