Публикация

Стресът - причина за нарушения в храносмилателната система


Функционалната диспепсия е едно от най-социално значимите заболявания в развитите страни. Около една трета до половината от консултациите в гастроентерологичната практика са по повод на диспептични оплаквания. Причината е, че те влошават качеството на живот на голям брой пациенти. На това заболяване е посветен разговорът с гастроентеролога д-р Радин Цонев. Д-р Цонев, какво представлява функционалната диспепсия?
Функционалната диспепсия е синдром, свързан най-вече с нарушения в храносмилането - метеоризъм, подуване на корема, къркорене на червата, болка в горна коремна половина. Диспепсията бива два вида. Едната е язвеноподобната, която на практика не толкова е функционална, колкото е свързана с редица заболявания каквито са гастритът, язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника. Другото е жлъчнокаменната болест, панкреатитите, медикаментозните гастрити.

Какви са причините?
На първо място стресът, на второ място - хранителният режим, на трето - могат да бъдат медикаменти, които се употребяват от редица пациенти. Това са кортикостероидни медикаменти, аспиринът, който често се препоръчва като протектор за кардиологични страдания и нестероидните противовъзпалителни средства, които се изписват на всички пациенти, които имат артралгии и въобще промени със ставите.

Откъде започва лечението?
Лечението трябва да бъде свързано с подходящ диетичен режим. Висококалорийна трябва да бъде диетата, богата на белтъци, по-бедна на мазнини както и на въглехидрати, богата на минерални соли. Да се приемат около два литра течности на ден, да се избягва целулоза, цитрусови сокове, кафе и чай, прясно мляко, ядки, череши в по-голямо количество.

Какво препоръчвате?
Един от медикаментите, който може спокойно да бъде взет е Comfortex от 200 мг, който съдържа растителни екстракти с камилативно и спазмолитично действие, поради което действа много добре върху долната част на храносмилателния тракт и най-вече върху червата, тъй като довежда до намаляване на газовете, има спазмолитично действие и същевременно подобрява моториката на червата. Продуктът е на растителна основа, взема се три пъти по две таблетки след храна с повече течности. Намалява газообразуването и дискомфорта значително се подобрява.

На кого бихте го препоръчали?
-
За хора с функционална форма на диспепсия, която е свързана най-вече със запек, защото медикаментът има и слабително действие.


Коментари