Публикация

Пилатес – модерната йога


Пилатес е фитнес метод, който отговаря на истината, че здрав дух означава и здраво тяло. Уникална система от упражнения за укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката и оформяне на тялото. Той осигурява отлично физическо, психическо и емоционално здраве. Често пъти наричат пилатес модерната йога. Главното и в двете системи е, че се стремят да създадат синхрон между тялото, ума и съзнанието и по този начин да се постигне отлично физическо здраве.

Как се практикува?

При метода пилатес се акцентира върху натоварването чрез естествени движения не само на определен мускул, а на група от тях, често в необикновена комбинация. От значение е не количеството повторения, а правилната техника. Важно при тази системата е разнообразните позиции и упражнения да се изпълняват прецизно, като се обръща внимание на дишането и концентрацията на мисълта. При пилатес могат да се използва и малки предмети като топки, ластици, пружини, гирички. Чрез тях се цели да се наруши равновесието и да се накарат мускулите, които отговарят за стабилизиране на тялото, да се съкратят.

За какво е полезен?

За добро здравословно състояние, преди и след раждане, за предпазване от травми ,за лечение и рехабилитация, за подобряване на техническите умения на атлети и танцьори. Препоръчва се при хора в напредна възраст и деца над 12 годишна възраст.

Какви са положителните ефектите?

Изправено и оформено тяло, бистър ум, гъвкавост, мускулен тонус, повече жизненост, подобряване на координацията, стройно тяло, намаляване и контрол над стреса.

Къде и колко?

Най-добре е да се запишете в някои от спортните клубове, където квалифицирани инструктори ще ви въведат в тайните на тази техника. Основното е да сте постоянни, да тренирате два или три пъти седмично. А още по-добри резултати ще постигнете, ако комбинирате и с леки аеробни упражнения.
За да започнете да практикувате пилатес, не ви е нужно нищо друго освен удобен екип, желание и постоянство.
Ако успеете да приучите тялото и ума ви да работят заедно като добре смазан механизъм, то резултатите сами ще дойдат.

Коментари