Публикация

Хламидията може да доведе до стерилитет


Хламидиалната инфекция се предава по полов път и засяга както мъжете, така и жените. Освен половите органи в някои случаи се засягат и очите, ставите, черния и белия дроб.  Как протича инфекцията при двата пола? Какви са най-сериозните усложнения, до които може да доведе? Какво е лечението? 

Отговор на тези и други въпроси дава д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог в Първа специализирана АГ болница „Св. София”.



Д-р Савова, нараства ли честотата на полово предаваните болести?

Честотата действително нараства и това е във връзка с миграцията на населението, безконтролните сексуални контакти, акселерацията – ранно започналия полов живот, честата смяна на партньорите, неконтролираната проституция, хомосексуализма, който е основна причина за разпространението на СПИН и сифилис.



Кои са най-често предаваните инфекции по полов път в България?
На първо място е трихиминазата, причинявана от паразита трихомон и след това е хламидията.



Значи хламидията продължава да бъде на едно от челните места...
Много от младите хора не я смятат за заболяване.



Да се спрем тогава по-подробно на хламидийната инфекция. До какви заболявания може да доведе тя?

Хламидията представлява грам отрицателна бактерия, която задължително се развива вътреклетъчно и значимостта й е такава, че причинява стерилитет, а при жените и извънматочна бременност. При мъжете - уретрит, простатит, конюнктивит, артрит.



Тази инфекция винаги ли протича явно или е скрита, така че жените и мъжете да не могат да разберат, че са носители?
При жените може до 15% да протече безсимптомно, без никакви субективни и обективни причини, при мъжете процентът е около 20. Възрастово засегнатата група е между 20 и 35 години, като при мъжете най-уязвими са между 30- и 45-годишните. Като основен клиничен белег при жените е увеличено влагалищно течение, флуор.



А при мъжете?
При мъжете - подостър уретрит, т.е. слаба болка при уриниране и по хода на уретрата, както и отделяне на вискозна секреция, прозрачна течност.



Казахте някои от най-сериозните усложнения - безплодието и стерилитета. А как може да стане заразяването?
Един сексуален акт е в състояние да причини за цял живот нещастие. Хламидията има тропизъм, т.е. отива и се насочва на определено място. При жената това са маточните тръби, засяга се лигавичният ендотел и по-специално ресничките на тръбите, запушват се и оттам се стига до тубарен стерилитет.



Може би това е свързано и с нерегламентираните полови контакти.

Да, затова трябва да се използват кондоми.



Какво е лечението?
Лечението се провежда с медикамента Сумамед, който може да се приема и от бременни жени. Доказано е, че няма мутации на гените, не предизвиква никакви увреждания на плода.

Коментари