Публикация

Силата на оралните контрацептиви


Проблемът с предотвратяване на нежеланата бременност отдавна занимава човечеството. И в наши дни семейното планиране остава една от най-актуалните теми. Всички методи за контрацепция са по-безопасни за здравето на жената от абортите. Според статистиката обаче едва 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция, което се дължи на закостеняло мислене и стари страхове – неслучайно у нас се правят около 50 000 аборта годишно. Има и друг тревожен факт - България е на трето място в Европа и на едно от първите места в света по аборти в тийнейджърска възраст.

Какво представляват оралните контрацептиви?

Идеята за създаването им възникнала в началото на ХХ век, благодарение на австрийския лекар Хаберланд. А първите изкуствено синтезирани женски полови хормони - естроген и прогестерон – били получени през 1929 и 1934 г. Началото на контрацепцията слага американският учен Пинкус, който през 1960 г. дава на човечеството таблетките „Еновид”.

Комбинираните орални контрацептиви (КОК) са аналози на естрогена и прогестерона. Таблетките се различават както по съотношението на двата хормона, съдържащи се в таблетките, така и по тяхното дозиране. От създаването на оралните контрацептиви учените работят по снижаване количеството на естроген и прогестерон, заради страничните им ефекти.

Как действат?

Хормоните, влизащи в състава на оралните контрацептиви, възпрепятстват овулацията, затова срещата на яйцеклетката със сперматозоидите практически е невъзможна. КОК са ефективни още и защото създават своеобразен капан за мъжките полови клетки. Даже и яйцеклетката да бъде оплодена, за по-нататъшното й развитие е необходимо тя да попадне в матката точно в определен момент. Под въздействието на оралните контрацептиви се забавя работата на маточните тръби, които придвижват яйцеклетката към матката. Да допуснем, че все пак оплодената яйцеклетка е попаднала в точния момент в матката. Но за по-нататъшното развитие на ембриона е необходимо особено състояние на вътрешната обвивка (ендометрия), което обезпечава храненето и другите условия, задължителни за бременността. При приема на КОК настъпват такива изменения в строежа на ендометрия, които възпрепятстват по-нататъшното развитие на оплодената яйцеклетка.

Колко месеца може да се приемат?

По този въпрос няма еднозначно мнение. Някои гинеколози смятат, че при правилен подбор продължителната употреба на орални контрацептиви не увеличават риска от усложнения. Според тях периодичното прекъсване на приема на препаратите не само не е необходимо, но и рисковано, защото през този период възниква опасност от нежелана бременност.

Други учени се придържат към теорията, че трябва да се правят неголеми, но задължителни прекъсвания на 3-6 месеца, през които да се ползват алтернативни методи на контрацепция. Така на организма се дава почивка от натрапения му ритъм и дозировка на хормоните. Съществуват данни, че след непрекъснато използване на КОК в продължение на години, яйчниците се изтощават и „забравят” как да работят самостоятелно.


Колко са ефективни?

Според статистиката за една година при 1000 жени настъпват между 60 и 80 бременности, но само една от тях е в резултат на недостатъчен контрацептивен ефект на препарата. Причината за останалите са грешки в приема на КОК.
При правилно използване на орални контрацептиви способността за зачеване се възстановява веднага след прекъсване на приема. След 3-6 месеца тя достига 85%, каквато е при жените, неприемащи такива средства.

Как влияят на либидото?

При повечето жени се наблюдава повишено сексуално желание, защото отсъства страхът от настъпване на нежелана бременност. Ако се установи снижаване на либидото, специалистите съветват да се смени оралният контрацептив с такъв, съдържащ по-малко прогестерон.

Увеличават ли телесното тегло?

Страхът от напълняване вследствие приема на орални контрацептиви съществува от много години. Килограмите се увеличават обикновено с 2-3 в първите три месеца след началото на приема на препарата. Причина за това е задържането на течности в организма. КОК може и да повишат апетита. Но при някои жени оралните контрацептиви предизвикват намаляване на теглото или изобщо не му влияят.


В някои случаи са полезни и за девойките


В някои случаи гинеколозите предписват контрацептиви на девойки, които не са раждали, защото освен, че предпазват от нежелана бременност, те притежават и ред лечебни свойства. КОК се предписват при нарушения в менструалния цикъл, при някои маточни кръвотечения, при поликистозни яйчници, при ендометриоза и др. Оралните контрацептиви снижават риска от развитие на рак на яйчниците повече от два пъти. Те са своеобразна профилактика и срещу заболявания като миома на матката, киста на яйчниците и доброкачествени заболявания на млечните жлези. Тези положителни действия се установяват след 3-6 месеца прием на КОК и продължават не по-малко от 15 години след прекъсването им. Има данни, че оралните контрацептиви оказват положително влияние върху язвата на стомаха и ревматоидния артрит.

Коментари