Публикация

Д-р Кехайов: Настояваме за здравеопазване да отиват 6 % от БВП


Д-р Андрей Кехайов, председател на БЛС, за преговорите за нов Национален рамков договор и легитимността на ръководството на съюза

Д-р Кехайов, какви са очакванията на Българския лекарски съюз относно преговорите за нов Национален рамков договор за 2009 г.?
Преговорите между националните организации на лекарите, зъболекарите и УС на Националната здравноосигурителна каса започнаха. Важно е да се подчертае, че на тях присъстваше и министърът на здравеопазването. Националният рамков договор се очаква от всички, това е общественият договор. Затова БЛС ще направи всичко необходимо с цялата си отговорност, за да финализираме успешно му подписване.

Защо от 2006 г. няма рамков договор, къде се коренят причините?
Ние от лекарския съюз ще направим всичко възможно да има национален рамков договор за 2009 г., но не на всяка цена. Ресурсът, който се предлагаше от министъра на здравеопазването, е крайно недостатъчен. Аз мисля, че всички – дори и българското правителство - се убедиха в тази теза. Необходимо е да бъде увеличен ресурсът, с който практически да започнат реални преговори. Трябва да е ясна макрорамката на бюджета на НЗОК, в която да бъдат договорени цените на услугите в доболничната и болничната помощ, както и да се осигурят средствата за пътеките и медикаментите.

В този смисъл БЛС заедно с Българския зъболекарски съюз категорично настояват да се спазва графикът на преговорите, който е интензивен. И още следващия понеделник да ни бъде предоставена документация за бюджета на НЗОК за 2009 г., за да могат да бъдат договорени и конкретните параметри. Убеден съм, че всички страни в преговорите ще подходят отговорно. Очаква се актуализация на цените и на доходите, за които много се говори, но нищо не се прави. Изключително смешни са заплатите на лекарите и сестрите и на всички, ангажирани в сферата на здравеопазването. В този смисъл началото на преговорите е успешно. Надявам се още следващия понеделник да бъдат разгледани и предложенията на съсловните организации.

Вие настоявате тогава да получите конкретни финансови параметри?
Настояваме да бъде предложен такъв проектобюджет, с който лекари и сестри и участващи в здравеопазването, да могат да изпълняват ангажиментите си към обществото.

Какъв трябва да бъде процентът от брутния вътрешен продукт, който да бъде отделен за здравеопазването за 2009 г.?
През 2009 г. трябва да бъде направена решителна крачка. Ако погледнем предизборните обещания на управляващите, става ясно, че за здравеопазването трябва да бъдат отделени 6 % от БВП. По този начин може да се отчетат реалностите и ние ще можем да изпълняваме задълженията си. БЛС е последователен - настояваме за здравеопазване да отиват 6 % от БВП.

В момента има една държавна здравна каса, но се предвижда демонополизацията й. Какъв тогава е смисълът на преговорите, в които участва НЗОК?
Предложенията на тройната коалиция не кореспондират с българските реалности. Промените не трябва да бъдат свързани с политически и корпоративни интереси. Тъй като този въпрос се отнася за цялото общество, съсловните организации на работещите в здравеопазването организираме на 4 юли национален обществен дебат на тема „Българската система на публично здравеопазване – реалности и перспективи”. Там ще се разискват проблемите и се надявам да бъдат предложени и компетентни решения.

А легитимно ли е ръководството на БЛС?
Въпрос за легитимността на ръководството на БЛС не съществува. Тези, които го коментират, не разполагат с юридически и други аргументи. Затова понякога ми става тъжно за хора, които се намират в българския парламент или в правителството, и не познават законите, а коментират глупости. Легитимността на ръководството на БЛС се определя от Закона за съсловните организации. От друга страна, щом УС на НЗОК ни кани на среща, отчита факта, че ние сме легитимни. Изразявам убеждението си, че вместо обществото да се съсредоточи около проблемите на националния рамков договор за 2009 г., определени заинтересовани среди правят опити да отклонят общественото внимание. Ръководството на БЛС изпълнява професионално своите задължения. Органите на съюза са легитимни.

Коментари