Публикация

Горещините са опасни при хронични заболявания

Избягвайте свръхстудени и свръхгорещи течности и храни,тлъсто и пържено.


С д-р Милена Димитрова, завeждащ Второ вътрешно отделение на многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов”, разговаря Тони Маринова


До какво може да доведат високите температури?
На първо място - прегряване на организма и топлинен удар. Налага се прием на по-голямо количество течности до два литра на ден.

По-тежко усложнение е топлинният синкоп. Причинява се от вазодилатацията, която представлява разширяване на кръвоносните съдове и най-честата причина за това е дехидратацията, кръвното налягане спада, човек се изпотява, чувства се недобре и в това състояние трябва да бъде поставен в легнало положение, с допълнителен прием на течности, охлаждане на тялото.

Нека да обясним разликата между топлинен и слънчев удар.
Топлинният удар е при прегряване на организма Той може да се получи при работа в затворени невентилирани помещения, не е свързан с пряко излагане на слънце, докато слънчевият удар е в резултат на прегряване на главата от пряко действие на слънчевите лъчи, без общо прегряване на организма и без особени нарушения на терморегулаторните механизми.

 Оплакванията са от главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, като може да се стигне и до по-тежки състояния, водещи до мозъчен оток.

Кои са храните, които трябва да избягваме или да си набавяме в жегите? 
Би било добре да не обременяваме организма със свръхстудени и свръхгорещи течности и храни. Да не се допуска преяждане. Тлъстите, мазни, пържени храни да се намалят и да се приема по-голямо количество плодове и зеленчуци.

Алкохолът, бирата, газираните напитки?
Алкохолът е също много дискутиран. Една чаша добре изстудено бяло или червено вино не би трябвало да обремени в никакъв случай състоянието на организма.

Концентриран алкохол в горещите дни не се препоръчва. С бирата и газираните напитки също не трябва да се прекалява.

Да се пият минерална вода и натурални сокове.

- А кафето, особено за сърдечно болните и хипертониците?
- Дозите от 1-2 чаши не са проблем. Но това е много индивидуално. Кафето тонизира съдовете, повишава леко артериалното налягане.

- Кои са симптомите, които сериозно трябва да ни притеснят и да потърсим лекарска помощ в горещините?
- Появата на силно главоболие, гадене, световъртеж, повръщане, общо напрежение, сърцебиене, неспокойство. Контролът е важен и връзката с ОПЛ и кардиолога трябва да съществува.

Коментари