Публикация

Регулацията на лекарствата и спешната помощ сред приоритетите на новия здравен министър

Новият здравен министър д-р Таня Андреева, досегашен директор на АГ болница „Шейново”, пое официално поста от предшественика си проф. Николай Петров на церемония в МЗ. Това стана само часове, след като Народното събрание гласува структурата и персоналния състав на правителството с премиер Пламен Орешарски. Д-р Андреева се изказа доста предпазливо след встъпването си в длъжност, като заяви, че няма да бърза да посочва приоритетите в работата си.

Все пак поясни, че ще се заеме първо с регулацията на цените на лекарствата, както и с проблемите в Спешната помощ. „Ще работя с пациентските и съсловните организации. Българският лекарски съюз ще бъде основен партньор”, посочи още д-р Андреева. В началото на следващата седмица тя обеща да обяви екипа си. Намекна, че в системата на здравеопазването предстоят големи реформи.

Министърът не скри, че проблемите, които трябва да се решават, не са един или два. „Надявам се в най-кратки срокове по някои от тях да се види резултат, защото всички го очакват”, изтъкна д-р Андреева. Тя коментира и възможността да се отмени забраната за пушене. „Ще изпълнявам законите, които приема Народното събрание. Вероятно ще се върви към либерализиране на режима, но при много строги условия и контрол върху тях”, каза още д-р Андреева.


Коментари