Публикация

Още 1 млрд. лв. за здраве, ако държавата плаща по закон

Един милиард лева може да получи още здравеопазването, ако държавата изпълнява своите задължения да плаща за определени групи граждани, както е по норматив. Това изтъкна председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на обществен дебат с участието на Националната пациентска организация и представители на политическите сили. 330 млн. лв. дължи държавата за здравни вноски на децата по думите му. Още около 300 млн. лв. са „скрити” в неосигурените, които са неизрядни не по своя вина, например безработни са от дълго време. Приблизително толкова са и средствата, които държавата си спестява от осигуровките на групите, за които тя осигурява – полицаи, военни, държавна администрация и други. Адекватното финансиране на здравеопазването е гаранция за оцеляването на нацията, която без друго се топи заради демографския срив, изтъкна още д-р Райчинов.

Представителят на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова посочи, че като абсолютна цифра средствата за здраве са нараснали с близо един милиард през последните 4 г. – през 2009 г. са били 2,5 млрд. лв., а за 2013 г. – 3,4 млрд. лв. Според д-р Райчинов обаче има известна игра с цифрите, понеже преди 4 г. имаше и други пера в бюджета за разплащания в здравеопазването като осигуряването на лекарствата за определени групи пациенти (онкоболни, трансплантирани и др.), за интензивното лечение и други разходи. Сега тези дейности са преминали на финансиране към НЗОК, затова не може да се говори за увеличаване на средствата за здраве, коментира шефът на БЛС. През годините те са били между 3,7 и 4,4 процента от брутния вътрешен продукт, което остава най-ниския дял на публични средства в целия ЕС. У нас има и друга особеност – 55% от разходите за лечение се покриват с публични средства, а 45% - пряко от джоба на гражданите. Гражданите на България са най-ощетени по този показател в ЕС.

Всички политически сили се съгласиха, че здравеопазването се нуждае от повече средства. Според Атака те трябва да са около 10% от БВП, като парите ще дойдат от събирането на мита, глоби и други санкции. От „България на гражданите” посочиха, че всичко зависи от икономическото развитие на държавата. От ГЕРБ само подчертаха, че не предвиждат повишаване на здравната вноска, която е 6% от брутните доходи. СДС също ще се бори за съживяване на икономиката, за да се върнат в здравеопазването онези 2 млрд. лв., които бяха прибрани в държавния резерв в рамките на 2-3 г. В БСП смятат, че са необходими прецизни изчисления, за да се прецени дали 6% вноска е достатъчна.


Коментари