Публикация

Д-р Т. Андреева: Спираме роенето на болници без нужда

Как новият здравен министър д-р Таня Андреева ще излекува болежките на системата? С кой проблем ще започне първо - драмата в Спешната помощ, скъпите лекарства или лимитите и дълговете на болниците? Д-р Андреева дава отговор на тези и други въпроси пред в. „Стандарт” в първото си интервю като здравен министър.

 

Д-р Андреева, защо се съгласихте да поемете този труден ресор?

Много трудно беше това решение, защото като лекар, който работи в едно знаково лечебно заведение, съм напълно наясно с проблемите в системата. Страхът ми от случващото се в здравеопазването нарастваше с всяка следваща среща със съсловните и пациентски организации по време на предизборната кампания. Срещата с Пламен Орешарски и Сергей Станишев ми помогна да разбера, че е крайно време да спра да се оплаквам, а да направя нещо. Реших, че това е начинът да го постигна. Имах нагласата да работя в законодателната власт, но решихме, че бих била достатъчно полезна и в качеството си на министър.

Кои са най-големите и спешни проблеми, които трябва да се решат според Вас?

Проблемите са много. Тези, с които започваме да работим веднага, са спешната помощ и лечебните заведения. За мое съжаление големи болници, които са основен стълб в здравеопазването, са с огромни дългове и не могат да изпълняват дейностите си. Така че още в следващите седмици ще имам среща с всички директори на болници и лекарския съюз, за да видим как може да се помогне да си поемат глътка въздух, докато оправим финансовото им състояние.

Друг проблем е лимитирането на медицинска дейност, каквото не трябва да има. Трети проблем за мен е регулацията на лекарствата. И министър Николай Петров при предаването на властта сподели, че там има много да се работи. Нямам самочувствието, че мога сама да реша този проблем, отговорите ще се намерят в дискусия с хората от бранша и съсловните организации.

Мерките за инкриминиране на насилието над медиците ли е единственото, което ще направите за спешната помощ?

Не, ще продължим промените в няколко посоки.  Първата е работата с кадрите, където мотивацията е много ниска по няколко причини. След повишаване на сигурността на колегите ще променим и начина на специализация. Досега тя беше много трудно осъществима. Идеята е те да могат да специализират, докато работят. Смятаме да променим и категорията труд на втора. В най-кратък порядък ще сложим и паник-бутони в линейките. Колите са купувани по време на по-предишното правителство, имат GPS система, която позволява поставянето на бутоните. Освен това не е и скъпо.

Ще повишите ли заплатите на спешните медици?

Да, ще има финансов ресурс за това. Разработва се от Световната банка стратегия за отпускане на средства - до 500 млн. лв. Една голяма част от тях - около 300 млн. лв., ще са за Спешната помощ. Очакваме тези средства да влязат в системата още догодина. Те ще се използват и за повишаване на заплатите. Освен това ще обновим парка с линейки, както и оборудването им, тъй като трябва да бъдат голяма част от тях като реанимобили.

Спешните лекари искат около 1200 лв., възможно ли е да ги получат до края на годината?

В момента не мога да се ангажирам с конкретна цифра. Имам желанието всички лекари да получават поне такива основни заплати, но финансовият министър има последната дума. След разговора с министър Петър Чобанов мога да се ангажирам и с конкретни срокове.

Искате да няма лимити на медицинската дейност, как да стане при ограничен финансов ресурс в касата?

През последните години имаше едно небалансирано разпределение на лимитите на болниците. Всяка от тях подаваше към касата фактическата си консумация и сумите, които е изработила. Но практиката показа, че има лечебни заведения, на които е давано повече, отколкото са изработили, а на други по-малко. Това трябва да бъде ясно регламентирано. Тук важна е ролята и на Надзорния съвет на касата. Този изкуствен начин на лимитиране на дейностите доведе до абсурда в болницата, от която идвам, да е изработила 3 млн., а да получава 2,5 млн. лв. Освен това има конкретен лимит за всяка една от клиничните пътеки по месеци.

Нали това лимитиране по клинични пътеки отпадна с промените в методиката?

Не го махнаха, тъй като условието фигурира в договорите ни със здравната каса. Затова искаме да преразпределим средствата по обективен начин. Смятаме да сменим принципа на финансиране. Трябва да има нива на болниците. Не може от всяка болница да се очаква да извършва всичко.

Ще сложите ли ограничение на роенето на болници?

Да, в тази посока също ще има промени. Те ще касаят две неща - издаването на разрешителни за нови болници и ясни правила, по които ще работят лечебните заведения, независимо от собствеността. Защото за никого не е тайна, че сега частните болници не желаят да поемат спешните и тежки случаи, които поглъщат много средства. Но ако искат да ползват обществения ресурс на касата, те трябва да работят по еднакви правила с всички останали болници. В противен случай да търсят начин да финансират дейността си.

Ще давате разрешения само ако има нужда от дадена болница, така ли?

Да, ако има нужда от болница, ще се дава разрешение. Разбира се, ще се разпишат по-подробни критерии, които ще са свързани със здравната карта. Ще трябва да изработим и нова карта. Но безкрайното роене на болници в София и наличието на райони в страната, където хората нямат достъп до медицинска помощ, е безобразие.

Здравната карта ще определя ли таван на болниците по региони, над който не могат да се отварят нови?

Да, това ще бъде нейният смисъл. Тя ще се прави по начина, по който е изработена и в останалите страни. Ще се вземат предвид критерии като достъпност, време за достигане до лечебно заведение, заболеваемост и др.

А кои болници ще имат право на договор с касата?

Всички, които отговарят на критериите, които ще въведем.

Колко каси ще имаме, ДПС винаги са искали повече от една?

Този разговор предстои. Сега най-важното е касата, каквато я имаме в момента, да си върне обществения характер и да има контрол над разходването на финансовия й ресурс.

Какви промени ще правите в областта на лекарствата?

Ще се огледат цените на лекарствата и ще се въведе по-добра регулация. След това ще се огледат по групи лекарствата, които се реимбурсират с обществени средства. Ще се види какви лекарства има на пазара и как се издават разрешителните за тях. Сериозен контрол ще има и над работата на агенцията по лекарствата.

Какъв режим за пушене ще има у нас?

Тепърва ще обсъждаме вариантите не само в Народното събрание, но и с обществени и професионални организации.

Смятате ли, че ще имате ли политическата подкрепа, за да осъществите всички тези промени?

Силно се надявам да имам политическата подкрепа, независимо от всичко, на което сме свидетели в Народното събрание. Здравеопазването не засяга един или двама човека и когато се започнат промени, които са за доброто на нацията, трябва да бъдат подкрепени и продължени. Ние сме нацията с една от най-голямата заболеваемост и смъртност в Европа. И ако не работим в тази посока, накъде вървим!

Коментари